• Share on Facebook
  • Tweet This Post
  • Share on LinkedIn

12 способів ефективного використання LinkedIn для фрілансерів

Richard ClaytonRichard Clayton
April 29, 2015

LinkedIn — соціальна мережа для професіоналів. Від інших соціальних мереж, на кшталт Facebook і Twitter, вона відрізняється тим, що була створена спеціально для професійного спілкування: пошуку роботи (або нових клієнтів), виходів на потенційних клієнтів, зв’язку з бізнес-партнерами. Через її великі розміри та високу активність (300 млн учасників, кількість яких постійно зростає) у мережі професіоналів LinkedIn часто шукають фрілансерів для різних проектів.  Фрілансерам важливо гучно заявити про себе в LinkedIn, оскільки саме в цьому може полягати різниця між тим, шукатимете ви роботу, або вона сама знаходитиме вас.

Нижче наведено 12 способів знайти роботу у фрілансі за допомогою LinkedIn.

1. Персоніфікуйте URL свого публічного профілю

Створіть професійний профіль, аби ним було легше ділитись із потенційними клієнтами, та персоніфікуйте URL свого публічного профілю в LinkedIn.  Замість випадкового набору літер і цифр створіть URL із вашим іменем або назвою підприємства.

2. Додайте професійну фотографію

На фото має бути ваше обличчя, а не ваш домашній улюбленець або логотип.  Виберіть простий портрет анфас, на якому ви дивитесь прямо. Діловий костюм не є обов’язковою вимогою, якщо він не у вашому стилі, але потрібно мати діловий та приємний вигляд. Посміхайтесь. Ви маєте уособлювати «надійність» і «сумлінність». І жодних селфі!

3. Додайте до свого особистого профілю LinkedIn фонове фото

Зробіть профіль LinkedIn більш особистим, додавши до нього фонову фотографію. Лише пам’ятайте про те, що LinkedIn є соціальною мережею професіоналів, тому й фото потрібно підібрати відповідне.

4. Зверніть увагу на свій заголовок у LinkedIn

Заголовок є дуже важливим, оскільки саме його люди бачать у результатах пошуку та стрічках новин. Ефективний заголовок має містити від 90 до 120 символів. За умовчанням заголовок — це назва вашої поточної роботи. Якщо написати влучний та яскравий заголовок, це безсумнівно сприятиме вашому підвищенню в рейтингу.

5. Напишіть короткий виклад LinkedIn у цікавому стилі

Після заголовку наступним за важливістю елементом вашого профілю LinkedIn є короткий виклад. Вступне речення має зацікавити людей. Згадайте про свою спеціалізацію та ваші переваги над іншими фрілансерами.

6. Вміст LinkedIn має бути насичено ефективними ключовими словами

Скористайтесь розділом «Загальні відомості», щоб донести своє повідомлення. Включіть до нього ключові слова, які мають відношення до вашої галузі, захоплень і досвіду. Розділ «Загальні відомості» — це ваша комерційна пропозиція, отже використовуйте його з розумом, щоб залишити приємне враження.

7. Додайте відгуки клієнтів

Успіх фрілансера залежить від відгуків, які демонструють потенційним клієнтам, що на вас можна покластися, а результати роботи справдять очікування. Відгук можна попросити двома способами. Перший — попросити відгук у компаній, з якими ви працювали. Другий — отримати рекомендації LinkedIn через розділ рекомендацій у профілі LinkedIn.

8. Беріть участь у групах

Створіть у LinkedIn групу за галузевою специфікою та станьте її адміністратором. За допомогою групи доведіть професіоналізм у своїй галузі, об’єднуйте однодумців, пропонуйте нові маркетингові ідеї! Приєднуйтесь до інших груп і долучайтесь до обговорень, щоб залишатись перед очима у цілої галузі та потенційних клієнтів.

9. Робіть публікації

На платформі LinkedIn усім учасникам доступна можливість робити публікації. І хоча головною платформою для публікацій має залишатись ваш блог, час від часу наповнюйте якісним контентом і LinkedIn. Будь-які ваші публікації асоціюватимуться з вашим іменем і фріланс-бізнесом, тому публікуйте в LinkedIn лише свої найкращі роботи.

10. Демонструйте свою роботу

Чи відомо вам, що LinkedIn надає можливість додавати різні медіафайли, у тому числі відео, зображення, документи, посилання та презентації, до розділів «Загальні відомості», «Освіта» та «Досвід» вашого профілю LinkedIn? Це надає можливість продемонструвати проекти, зразки робіт і оптимізувати профіль LinkedIn. Крім того, можна додавати розділи меню до профілю LinkedIn, наприклад такі:

  • Креативна демонстрація портфоліо. Таке подання портфоліо надає можливість дизайнерам і художникам продемонструвати візуальні роботи.
  • Публікації. Ідеальний інструмент для письменників, журналістів та інших фрілансерів, які використовують написання текстів як маркетингову стратегію. Також можна надати перелік своїх книг, журнальних статей та постів у блогах, та додати посилання на свої публікації.
  • Проекти.Універсальний варіант, який підходить більшості фрілансерів, у тому числі програмістам і консультантам. Проекти — це інформація про ваші досягнення як фрілансера: хто, що, коли та як.

11. Відповідайте на об’яви про роботу

Коли вся увага приділяється сайтам працевлаштування, неважко забути про те, що на LinkedIn також існують об’яви про роботу. Але разом із тим роботи, знайдені на LinkedIn, як правило, оплачуються краще та є більш професійними, ніж опубліковані на інших сайтах. Користуючись розширеним пошуком LinkedIn, можна знайти роботу за ключовими словами, галузями, регіонами, компаніями, кваліфікацією тощо. Шукайте за ключовими словами «фріланс» або «контракт» та вашою спеціальністю. Сайт навіть пропонує роботи, які можуть вас зацікавити, виходячи з інформації, наданої у вашому профілі LinkedIn. Зберігайте пошукові критерії — та LinkedIn сповістить вас, щойно з’явиться нова робота.  Багато пропозицій роботи публікуються в групах LinkedIn, тому варто долучатись до них.

12. Спілкуйтесь із людьми особисто

З безкоштовного профілю LinkedIn можна надіслати 3 листи InMail (повідомлення внутрішньої електронної пошти LinkedIn) на місяць, а з платного — необмежену кількість. Це надає можливість вивчити компанії, з якими ви хотіли б співпрацювати як фрілансер, і зв’язатися з ними у LinkedIn. За оцінками LinkedIn ймовірність отримання відповіді на InMail становить 30 %.  Ще одна зручна функція LinkedIn — можливість подивитись відвідувачів вашого профілю. За її допомогою можна виявити потенційних клієнтів, а потім зв’язатися з ними, надіславши коротке повідомлення, наприклад таке:

Тема: Шукаєте дизайнера-фрілансера?

Вітаю! Я бачив, що Ви ознайомились із моїм профілем. Якщо Вам потрібен дизайнер, я маю досвід роботи у [Вашій галузі]. Із задоволенням надішлю Вам зразки моїх робіт або дізнаюсь докладніше про Ваші вимоги.

Дайте мені знати, якщо я можу Вам допомогти!

[Ваше ім’я]

Використовуєте LinkedIn для розвитку вашого фріланс-бізнесу?  Надайте свої пропозиції щодо того, як Linkedin може допомогти фрілансеру отримати більше роботи.

Зміст цієї статті, включаючи будь-яку інформацію, що стосується тарифів, комісій та інших платежів, є точним і дійсним лише на момент публікації. Крім того, зміни в чинному законодавстві, правилах, ринкових умовах або інших відповідних факторах можуть вплинути на точність згаданих тарифів і комісій та інших деталей. Відповідно, додатково уточнюється, що будь-яка інформація стосовно тарифів, комісій та інших платежів може змінюватися, і ви несете відповідальність за те, щоб переконатися, що ви переглядаєте найактуальнішу інформацію, яка вас стосується. Payoneer надасть найактуальнішу та точну інформацію стосовно тарифів та комісій у рамках процесу реєстрації акаунту. Зареєстровані клієнти можуть переглянути цю інформацію у своєму онлайн-акаунті.

Підписатися на нашу розсилку

Thank you!