• Share on Facebook
  • Tweet This Post
  • Share on LinkedIn
Ukraine Outsourcing

Чому Україна вважається одним із самих швидкорослих ринків аутсорсингу

Richard ClaytonRichard Clayton
July 31, 2018

Аутсорсинг не втрачає популярності, і замовники продовжують вивчати ринки в пошуках кращих пропозицій із аутсорсингу. Україна — одне з привабливих місць для підприємств будь-якого розміру, які шукають обізнаних і відданих фрілансерів із приємною оплатою для низки проектів. Коли йдеться про ІТ і розробку програмного забезпечення, Україна є найкращим вибором.

Більше 100 світових компаній із телекомунікації, електронної комерції, розробки програмного забезпечення та ігор (включно з Grammarly, Magento, Ericsson і Crytek) мають дослідницько-розробницькі офіси в Україні. Ця країна може похизуватися найбільшим відсотком програмістів у центральній та східній Європі. Згідно з прогнозами, до 2020 року в Україні буде 200 000 фахівців із інформаційних технологій, тому ми хочемо розповісти про цей нестримно зростаючий ринок фрілансу.

Українські фахівці мають попит на ринку аутсорсингу

Ринок ІТ-розробок в Україні тільки зростатиме в найближчому майбутньому. Це можливо частково завдяки державним ініціативам, таким як податкові пільги для ІТ-підприємств і суворіші закони, пов’язані з правом на інтелектуальну власність. Тільки в 2017 році в Україні з’явилося більше 3000 технологічних компаній, і більше 1000 з них спеціалізується на розробці програмного забезпечення. Таким чином, створюється конкурентна атмосфера, в якій аутсорсингові компанії б’ються і за найкращих ІТ-розробників, і за найкращих клієнтів, завдяки чому ринок ІТ-розробок процвітає.

Payoneer дає можливість компаніям здійснювати міжнародні платежі, у тому числі оплачувати послуги фрілансерів. Проаналізувавши наші дані за користувачами, ми побачили тенденцію до збільшення аутсорсингу в Україні. Ми прогнозуємо чітку позитивну тенденцію розвитку фрілансерського ринку рік за роком на нашій платформі. Від 2017 року кількість транзакцій для цього ринку збільшилася на 50 %, і ми вважаємо, що ця тенденція буде тільки посилюватися. Зростають не лише транзакції. Ми також бачимо постійне збільшення об’ємів транзакцій, тобто не лише більше компаній делегують роботу українським працівникам, але зростає й загальна кількість проектів.

Чому аутсорсинг в Україні — вірне рішення для компаній-новачків

Українські розробники розвінчують міф, що ІТ-інженери та програмісти, що отримали освіту в США та Великобританії, кращі за своїх українських колег. 85 % працівників в Україні мають університетську освіту. Частково завдяки цьому вони є надійними та кваліфікованими ІТ-інженерами. Майже дві третини українських фрілансерів мають вищу освіту у сфері комп’ютерних наук, а в 55 % за плечима три роки досвіду роботи в цій галузі.

В університетах України діють майже такі ж самі вимоги до абітурієнтів, що й в США або Великобританії, тобто наявність диплома про повну середню або спеціальну освіту з високими оцінками. Більше 80 % українців навчається в університетах. Вони отримують навчальний ступінь бакалавра за 4 роки та ступінь магістра за 1–2 роки згідно з Болонським процесом, що наближає освітні стандарти в ЄС.

Шість українських університетів входять до рейтингу QS найкращих світових університетів, три з них розташовані в Києві, столиці України. Власне, коли йдеться про комп’ютерні науки, найкращими вважаються Київський політехнічний інститут і Національний університет ім. Т. Г. Шевченка, де пропонується низка спеціальностей з комп’ютерних наук, комп’ютерних мов програмування та більш абстрактних обчислювальних наук.

Більшість українських фрілансерів вільно розмовляють англійською — більше 75 % володіють мовою на середньому або високому рівні. Отже, тут можна знайти для співпраці грамотних і досвідчених фахівців, які зрозуміють ваші інструкції та відповідатимуть зрозумілою вам мовою.

Незважаючи на те, що зарплатня для українських ІТ-інженерів значно підвищилася з 2015 року, вона все ще суттєво нижча за зарплатню ІТ-інженерів США та Великобританії.

.tg {border-collapse:collapse;border-spacing:0;}
.tg td{font-family:Open Sans;font-size:14px;padding:10px 5px;border-style:solid;border-width:1px;overflow:hidden;word-break:normal;}
.tg th{font-family:Open Sans;font-size:14px;font-weight:normal;padding:10px 5px;border-style:solid;border-width:1px;overflow:hidden;word-break:normal;}
.tg .tg-1d7g{font-weight:bold;font-size:16px;vertical-align:top}
.tg .tg-2ktp{font-size:16px;vertical-align:top}
.tg .tg-fbba{font-weight:bold;font-size:20px;background-color:#999999;color:#ffffff;text-align:center;vertical-align:top}
@media screen and (max-width: 767px) {.tg {width: auto !important;}.tg col {width: auto !important;}.tg-wrap {overflow-x: auto;-webkit-overflow-scrolling: touch;}}

США Великобританія Швейцарія Україна
$6200 $5200 $11,300 $1600

Молодшим ІТ-розробникам в Україні сплачують приблизно 1600 доларів США на місяць, у США — більше 6200 доларів, у Великобританії — більше 5200 доларів, а у Швейцарії рівень зарплатні починається з понад 11 300 доларів США. Така різниця зарплатні здебільшого обумовлена дуже низькою вартістю проживання в Україні, що дозволяє наймати не менш досвідчених фахівців із зарплатнею нижче середньої. Прогнозують, що вартість послуг ІТ-розробників в Україні незабаром зростатиме, отже цей чудовий ринок може невдовзі змінитися.

Дані нашої платформи показують, що українські розробники працюють з клієнтами з усього світу, а основними замовниками серед них є США, Великобританія та Канада. Підприємства, розташовані в Росії, Німеччині та Ізраїлі, також користуються перевагами аутсорсингових послуг розробників в Україні. Можна впевнено сказати, що компанії дуже задоволені, доручаючи розробку українським працівникам.

Які проекти найкраще делегувати працівникам в Україні?

Існує численний список (і він лише збільшується) технічних компаній-новачків, які делегували розробки українським працівникам. Такі компанії, як UrbanSitter, Mailburn, і We Are Off The Record, успішно та впевнено йдуть цим шляхом, однак усі вони рекомендують прискіпливо обирати проекти для доручення. UrbanSitter делегували розробку свого першого, мінімально життєздатного продукту, який був потрібний на короткий термін. Компанія Mailburn співпрацювала з віддаленою командою розробників на iOS, яка працювала під керівництвом менеджера компанії. Генеральний директор Tilt Джеймс Бешара делегував невеликі завдання, що потребують багато часу, такі як тестування зручності користування.

До проектів, які рекомендовано делегувати українським працівникам, відносяться:

  • Мінімально життєздатні продукти, які більше не використовуватимуться після отримання необхідного фінансування;
  • Дизайн і розробка веб-сайтів;
  • Невеликі статичні сторінки, від яких не залежить функціональність продукту;
  • Некритичні оновлення продуктів, для яких не потрібно розкривати основний вихідний код.

Нижче наведено кілька причин, з яких технічні компанії-новачки делегують розробки українським працівникам:

  • Бюджет. Переважна більшість технологічних компаній-новачків починають із дуже скромним бюджетом. Найчастіше вони фінансують самі себе та просто не мають коштів на штатних розробників. Їм потрібні кращі спеціалісти з найнижчими тарифами, і в Україні ці дві переваги поєднуються.
  • Менеджмент. Аутсорсинг розробок програмного забезпечення дозволяє керівництву компаній-новачків зосередитися на керуванні бізнесом у цілому, не відволікаючись на роботу зі штатними розробниками.
  • Час. Нерідко компанія, що перша виступає зі своїм прототипом, виграє фінансування. Компанії-новачки, що конкурують за інвестування, мають якомога швидше пред’явити мінімально життєздатний продукт. Аутсорсинг дозволяє їм знайти потрібних експертів для швидкої розробки прототипу в стислі терміни.

Не бійтеся делегувати проекти українським працівникам

Щодо аутсорсингу розробок існують певні стереотипи, але вони не завжди засновані на реальних подіях. Інвестори зазвичай хочуть знати, хто допомагав компанії під час роботи над проектом, і залучення сторонніх фахівців іноді стає причиною відмови у фінансуванні. Це правда, що недбале ставлення до аутсорсингу в Україні є ризикованим. Компанії-новачки зі співзасновником або технічним директором не повинні передавати свій основний вихідний код на аутсорсинг. Необхідно погодити повноваження, настроїти доступ до бази даних і потурбуватися про організацію всіх інших необхідних процесів, перш ніж передавати код сторонньому розробникові, інакше це може закінчитися катастрофою.

Також надзвичайно важливо чітко визначити, хто матиме права на розроблений код. Коли йдеться про технологічні компанії-новачки, права власності — це сила. Якщо права будуть у віддаленого фрілансера, ви можете втратити розробки назавжди. Права на інтелектуальну власність досить розмиті, хоча Україна постійно працює над посиленням відповідного законодавства.

Проте в разі розумного підходу вищезгаданих проблем можна повністю уникнути, особливо якщо укласти договір, де будуть прописані усі зобов’язання сторін. Цей договір має покривати права володіння інтелектуальною власністю та включати угоду про нерозголошення, завдяки якій віддалені працівники не матимуть права розповсюджувати секрети компанії. Рідко буває, щоб фрілансери крали розроблені продукти та продавали їх конкурентам. Зазвичай це не варто таких зусиль.

Також важливо визначити, хто відповідає за хостинг і забезпечення належної роботи коду. Неприємно дізнатися, що код, за написання якого ви заплатили, не працює на цільовому сайті, а розробник розчинився в повітрі.

Якщо представник вашої компанії контролюватиме роботу позаштатних ІТ-фахівців, аутсорсинг не принесе проблем Ви можете призначити директора по ІТ або іншого технічного фахівця керівником віддаленої команди розробників — це дозволить користуватися перевагами аутсорсинга та одночасно контролювати процес. Аутсорсинг також є відмінним вибором, якщо вимагається випустити оновлення для вже розвиненої програмної архітектури.

Можливо, настав час і вам скористатися перевагами живого ринку України разом із платіжним рішенням Payoneer для підрядників і делегувати свої ІТ-розробки українським працівникам.

The content provided in this article including any information relating to pricing, fees, and other charges is accurate and valid only as of the date it was published. In addition, changes in applicable regulations, policies, market conditions, or other relevant factors may impact the accuracy of the mentioned pricing and fees and other associated details. Accordingly, it is further clarified that any information regarding pricing, fees and other charges is subject to changes, and it is your responsibility to ensure you are viewing the most up to date content applicable to you. Payoneer will provide the most up to date and accurate information relating to pricing and fees as part of the account registration process. Registered customers can view this information via their online account.

SUBSCRIBE to our newsletter

Thank you!