• Share on Facebook
  • Tweet This Post
  • Share on LinkedIn

Detaljno uputstvo kako da upravljate sredstvima na Payoneer računu ako živite u Srbiji

Payoneer CommunityPayoneer Community
October 15, 2021

Mnogi preduzetnici u Srbiji se pitaju da li mogu da koriste Payoneer. I, ako mogu, na koji način mogu i kako da raspolažu sredstvima koja su im uplaćena na račun?

Hajde da ponovimo nekoliko osnovnih stvari pre nego što pređemo na detaljno uputstvo kako da upravljate svojim sredstvima:

Gledajte na Payoneer kao na još jedan račun u banci. To znači da za svaku uplatu na računu morate imati fakturu ili ugovor na osnovu koga obavljate posao. Pritom, nije važno da li ćete ta sredstva prebaciti na lokalni bankovni račun.

Zamislite sada ovakvu situaciju: Završili ste neki posao i klijentu ste poslali fakturu. Klijent vam plaća usluge koje ste mu pružili i novac je na vašem Payoneer računu. Sada imate nekoliko mogućnosti:

Prenos sredstava na lokalni bankovni račun

Prva mogućnost je da novac prebacite na lokalni bankovni račun. Izaberite ovu mogućnost ako vam je novac potreban da biste plaćali u Srbiji.

Kada koristite uslugu „Prenos sredstava na lokalni bankovni račun” (Withdraw to Bank), odnosno kada prebacujete novac sa Payoneer računa na svoj bankovni račun, u banci će vam dati da popunite obrazac o poreklu novca. Potrebno je da popunite ili zaokružite koje usluge pružate klijentu i da priložite fakturu na osnovu koje primate određena sredstva. Nema potrebe da pravite posebne fakture za banku, možete koristiti one koje ste već napravili za klijenta. Napominjemo da se prenos sredstava vrši u valutama EUR/USD, a ne u lokalnoj valuti. Kada sredstva budu na vašem bankovnom računu, možete ih prebaciti u dinare (RSD).

Napomena: Iznos sredstava koja se prenose ne mora da bude identičan iznosu na fakturi, ali iznos na fakturi ne sme biti manji od iznosa koji se prenosi. U suprotnom ne biste mogli da opravdate sredstva koja dobijate. Iako vaša banka kao platioca (iz fakture) ne vidi ime klijenta već kompaniju Payoneer, ne bi trebalo da imate bilo kakve probleme sa prijemom sredstava. Banke su upoznate sa načinom poslovanja platforme Payoneer kao institucije elektronskog novca.

Nakon što banka obradi obrazac koji ste popunili, sredstva će biti prebačena na vaš bankovni račun. Sada imate dve mogućnosti:

  • Konverzija

Da biste koristili ova sredstva u Srbiji, prvo morate da ih pretvorite u dinare, a onda možete plaćati račune i ostale troškove. Ako niste registrovani kao preduzetnik ili pravno lice, potrebno je da prijavite prihod Poreskoj upravi Republike Srbije i platite porez.

  • Troškovi iznajmljivanja poslovnog prostora ili putni troškovi

Ne morate da konvertujete sredstva sa deviznog računa. Sa ovog računa možete plaćati troškove iznajmljivanja poslovnog prostora ili putne troškove. Zašto samo ove dve vrste troškova? Zato što, prema važećim zakonima u Srbiji, samo ove vrste plaćanja mogu da se vrše u stranoj valuti. Napominjemo da, ukoliko zakup plaćate fizičkom licu, treba da obračunate i platite porez pre plaćanja neto iznosa, kao i da za putne troškove pripremite potrebna dokumenta o putovanju i predate ih u banku.

Plaćanje pravnih i fizičkih lica u inostranstvu

Da li je neophodno da prebacite sredstva na lokalni bankovni račun? Naravno da ne! Sredstva koja imate na Payoneer računu možete koristiti za isplatu pravnih ili fizičkih lica u inostranstvu.

Zašto ovo važi samo za lica u inostranstvu? Zato što je Zakonom o deviznom poslovanju Republike Srbije regulisano da transakcije između naših rezidenata mogu da se obavljaju samo u dinarima (uz dva gorenavedena izuzetka, zakup poslovnog prostora ili putni troškovi).

Ako putujete u inostranstvo, ne morate prebacivati ili podizati novac i gubiti dragoceno vreme, jer sa Payoneer računa možete direktno plaćati sve troškove u inostranstvu.

Čuvanje sredstava na Payoneer računu

Ako želite da vaša sredstva ostanu na Payoneer računu – nema problema. Možete sačekati da primite nekoliko uplata i onda sve prebaciti odjednom na lokalni bankovni račun ili čuvati sredstva na Payoneer računu i koristiti ih za plaćanje troškova tokom budućih poslovnih putovanja. Izbor je na vama!

Zaključak

Na Payoneer račun treba gledati kao na bilo koji drugi devizni račun. Uplate primate ako imate fakturu ili ugovor po osnovu koga se vrše transakcije. Na vama je da odlučite kako ćete koristiti ta sredstva, samo ne zaboravite da nije moguće plaćati druge rezidente u Srbiji direktno sa Payoneer računa.

Ako ste preduzetnik koji je paušalno oporezovan („paušalac”), lako ćete napraviti fakture i naplaćivati usluge preko platforme Payoneer, ali imati i uvid u sve zakonske obaveze koje se mogu odnositi na vas uz pomoć aplikacije – Pausal. Pausal vam omogućava da digitalizujete poslovanje, a ako imate pitanja, Pausal tim je uvek tu da vam pomogne.

Sadržaj dostavljen u ovom članu uključujući informacije u vezi sa naknadama, provizijama i drugim troškovima tačan je i validan samo od datuma kada je objavljen. Pored toga, promene u primenljivim regulativama, politikama, tržišnim uslovima ili drugim važnim faktorima mogu da utiču na tačnost pomenutih naknada i provizija i drugih povezanih detalja. Prema tome, dalje se pojašnjava da bilo koje informacije u vezi naknade, provizija i drugih troškova spada u promene i vaša je odgovornost da se postarate da ste pregledali većinu do datuma sadržaja koji je primenljiv za vas. Payoneer će ponuditi najviše ažurirane datume i tačne informacije u vezi sa naknadama i provizijama kao deo procesa registracije naloga. Registrovani klijenti mogu da pregledaju ovu informaciju putem svog naloga na mreži.

SUBSCRIBE to our newsletter

Thank you!