• Share on Facebook
  • Tweet This Post
  • Share on LinkedIn
a freelancer using laptop with money in hand

Kako je frilenserima bolje da naplaćuju: po radnom satu ili po projektu?

Nicole BealNicole Beal
March 24, 2023

“Kako da naplaćujem svojim klijentima?” je pitanje koje frilenseri veoma često postavljaju. Postoji mnogo sjajnih stvari kada je frilensing u pitanju, kao što su kontrola nad balansom poslovnog i privatnog života i mogućnost određivanja sopstvenog radnog vremena, ali odlučivanje o načinu naplate nije baš toliko sjajna stvar.

Pre nego što odredite cenu svog rada, potrebno je da odlučite da li želite da vam klijenti plaćaju po radnom satu ili projektu. Svaka opcija ima i prednosti i mana tako da bi bilo dobro da pažljivo razmislite koja vam više odgovara.

Zapamtite, ovo ne mora da bude odluka jednom zauvek. Možete početi sa naplatom po satu a kasnije shvatiti da vam plaćanje po projektu više odgovara ili obrnuto. Sasvim je u redu da promenite mišljenje.

Da bismo vam pomogli da donesete odluku, predstavljamo vam prednosti i mane svake opcije pa ih možete uporediti.

Razlozi zbog kojih bi trebalo da naplaćujete po satu

1.      Jednostavno je i transparentno

Kada tražite od klijenta da vam plati po satu, vaše je samo da odredite satnicu. Ne morate da pokušavate da sagledate količinu posla kako biste dali cenu za ceo projekat.

Klijenti često radije plaćaju po satu jer im je transparentnije. Oni znaju da plaćaju broj sati rada koje mogu lako da provere pomoću softvera za praćenje vremena.

Pay per hour. Wallet with money in one hand & clock and calculator in the other hand

2. Izmene na projektu vam neće toliko teško pasti

Plaćanje po satu je sjajno ukoliko radite za klijenta koji nije baš siguran šta želi, ili ako mislite da će biti dosta odstupanja od projekta i da će klijent tražiti nešto drugačije nakon što počnete. Ovo čini rad na sat dobrim izborom za dugoročne poslove, koji mogu obuhvatiti nekoliko različitih vrsta projekata.

Kada naplaćujete po radnom satu, bićete plaćeni za ukupan broj sati bez obzira koliko se puta klijent predomislio. Ukoliko se na pola puta promeni ceo projekat, nećete morati da pregovarate novu cenu ili da rizikujete da će otići na drugo mesto.

3. Klijenti će lakše uporediti ponude 

Kada naplaćujete po satu, potencijalni klijent može da uporedi vaše cene sa cenama koje nude drugi frilenseri. Ovo je razlog zašto klijenti često radije plaćaju po satu, naročito na početku saradnje i za prve poslove.

Novi frilenseri obično naplaćuju po satu, jer im ponuda cena koje se lako mogu uporediti sa ostalima na tržištu može pomoći da dobiju posao kada još nisu stekli reputaciju.

Freelancer and client shaking hands

Razlozi zašto bi trebalo da naplaćujete po projektu

1.      Možete više zaraditi

Iskusni frilenseri i poslodavci su saglasni da je lakše razvijati i širiti svoj posao kada naplaćujete po projektu. Na ovaj način, možete da odredite cenu na osnovu svoje stručnosti i iskustva, da je promenite kada god to želite a da ne morate da objašnjavate svoju odluku.

Naplata po projektu je takođe dobra opcija za efikasne radnike. Ako je vama potrebno sat vremena za posao koji će neko drugi uraditi za dva sata onda biste samo izgubili novac ako biste bili plaćeni po radnom satu. Plaćanje po projektu takođe omogućava da uključite vreme koje nije baš lako pratiti – kao što su sjajne ideje do kojih dođete dok se tuširate ili šetate.

 

A freelancer sitting on a sofa using laptop doing work and earning money per hour

2.     Nema gadnih iznenađenja

Kada vam klijenti plaćaju po projektu, obe strane znaju ukupnu cenu i koliko će klijent na kraju platiti. Iako ne postoje garancije, mnogo je manje verovatno da će se klijent prepirati sa vama oko ukupnog troška ili pokušati da izmeni cenu ako ste se unapred dogovorili.

Kada ovako naplaćujete svoj rad, možete čak da tražite deo hororara unapred. Ovo se preporučuje za projekte velike vrednosti, dugoročne ili obimne projekte da ne biste morali da čekate da sve uradite pre nego što vam plate.

a man with a surprised expression on his face

3. Ne morate da merite svoje vreme

Neki ljudi rado rade uz praćenje vremena, ali drugi ne vole da znaju da neko prati njihovo radno vreme. Oni više vole da mogu da prekinu i ponovo počnu da rade a da se to ne beleži. Ukoliko vam je nezodno ili iritirajuće da pratite svoje vreme, želećete da naplaćujete po projektu a ne po radom satu.

Payoneer može olakšati frilenserima da budu plaćeni

Kao što vidite, ne postoji jedan pravi način da upravljate svojim cenama. Odluka da li će vam klijenti plaćati po satu ili projektu zavisi od nivoa vaše stručnosti i iskustva, koliko je projekat dobro definisan i ličnih preferencija.

Iako Payoneer ne može doneti tu odluku umesto vas, možemo učiniti da ostatak procesa plaćanja protekne glatko.

Payoneer-va usluga Zatražite plaćanje vam omogućava da bilo kom klijentu pošaljete zahtev za plaćanje putem mejla sa linkom za plaćanje, čak i ako nema Payoneer račun. Klijent vam veoma lako i jednostavno može platiti putem Payoneer platforme, kreditnom karticom ili na drugi način. U svakom slučaju vi ćete brzo dobiti svoj novac a obe strane će uštedeti i vreme i novac na procesima plaćanja.

Sadržaj dostavljen u ovom članu uključujući informacije u vezi sa naknadama, provizijama i drugim troškovima tačan je i validan samo od datuma kada je objavljen. Pored toga, promene u primenljivim regulativama, politikama, tržišnim uslovima ili drugim važnim faktorima mogu da utiču na tačnost pomenutih naknada i provizija i drugih povezanih detalja. Prema tome, dalje se pojašnjava da bilo koje informacije u vezi naknade, provizija i drugih troškova spada u promene i vaša je odgovornost da se postarate da ste pregledali većinu do datuma sadržaja koji je primenljiv za vas. Payoneer će ponuditi najviše ažurirane datume i tačne informacije u vezi sa naknadama i provizijama kao deo procesa registracije naloga. Registrovani klijenti mogu da pregledaju ovu informaciju putem svog naloga na mreži.

SUBSCRIBE to our newsletter

Thank you!