• Share on Facebook
  • Tweet This Post
  • Share on LinkedIn

20 sajtova za frilens programere i dizajnere koji traže posao

Sarah PritzkerSarah Pritzker
April 8, 2022

Ako ste frilenser, jedan od najboljih načina da pronađete posao jesu onlajn platforme i veb-sajtovi, koji olakšavaju povezivanje talentovanih frilensera i klijenata širom sveta.

Postoji mnogo različitih veb-sajtova za pronalaženje frilens poslova i svaki od njih ima određene prednosti. Neki su ogromni, poput platformi Fiverr i Upwork, i nude poslove za skoro sve grane frilens industrije. Neki su manji i specijalizovani su samo za određene oblasti, poput platforme 99designs na kojoj možete naći samo poslove namenjene dizajnerima ili platforme Workana čija je uža specijalnost tehnologija.

U nastavku sledi lista platformi, i velikih i malih, koja vam može pomoći u potrazi za poslom ako ste frilens dizajner, programer ili developer.

1. Upwork

Upwork je odličan izbor za honorarne dizajnere i programere, ali i za frilensere iz drugih branši. Ovo je jedna od najvećih i najpopularnijih platformi za zapošljavanje frilensera na kojoj se svake godine objave hiljade i hiljade poslova. Upwork nudi mogućnost premijum članstva, kao i besplatnu osnovnu pretplatu, ali ćete za svaki posao koji dobijete morati da platite nadoknadu koja varira u zavisnosti od prihoda. Da biste pronašli posao dizajnera ili programera na Upwork platformi, morate prvo da napravite profil. Nakon toga možete čekati da vas klijenti kontaktiraju i zaposle ili sami pretraživati poslove koji se nude ili projekte koji odgovaraju vašim veštinama.

2. Fiverr

Fiverr je takođe jedna od većih platformi za frilenesere na kojoj dizajneri i programeri, ali i honorarci iz mnogih drugih oblasti, traže posao. Nemojte da vas ime zavara, možete da naplatite više od 5 USD. Fiverr je dobro mesto da pokažete koje konkretne veštine posedujete, poput dizajniranja logotipa ili kodiranja aplikacija. Registracija je besplatna kao i reklamiranje znanja i veština, ali Fiverr naplaćuje proviziju u iznosu od 20% na svaku uplatu koju primite.

3. PeoplePerHour

PeoplePerHour je platforma specijalizovana za zapošljavanje frilens programera i developera. PeoplePerHour ima dobru reputaciju u poslovnim krugovima jer pruža visokokvalitetne usluge, ali i među frilenserima jer nudi dobro plaćene honorarne poslove. Lako možete besplatno pregledati poslove i kreirati profil, najbolje poslove ćete pronaći ako se pretplatite na plan koji nude.

4. Workana

Workana je veb-sajt za zapošljavanje frilensera koji se bave tehnologijom i dizajnom. Besplatan je za frilensere, ali plaćate različite provizije svaki put kada vam klijent plati pružene usluge. Da biste koristili platformu Workana, potrebno je da napravite profil na kome ćete istaći veštine koje posedujete, a zatim tražite odgovarajuće poslove i šaljete klijentima ponude u kojima ćete, pored svog stručnog znanja, navesti cenu i rok za završetak posla. Platforma Workana koristi sistem depozitnih računa kao jednu vrstu garancije da ćete biti isplaćeni za svoj rad, kao i druge razne načine za podizanje novca sa platforme.

5. 99Designs

Platforma 99designs povezuje sve vrste grafičkih dizajnera sa klijentima širom sveta. 99designs nudi dva načina rada: ili radite direktno sa klijentima ili učestvujete u konkursima. Novac dobija samo onaj učesnik čiji je dizajn prihvaćen. Registracija na platformi 99designs je besplatna. Platforma je tako organizovana da vaš rad pregledaju i ocenjuju drugi, tako da možete biti rangirani kao dizajner-početnik, dizajner srednjeg nivoa ili vrhunski dizajner. Na platformi 99designs, što ste na višem nivou, više novca osvajate.

Sledi lista manje poznatih platformi za honorarne programere, developere i ostale IT stručnjake koji traže posao:

CleverTech

CleverTech je kompanija za razvoj softvera koja kompanijama širom sveta pruža softverske usluge na daljinu.

TopCoder

TopCoder spaja dizajnere softvera, programere i specijaliste za analizu i obradu podataka sa klijentima širom sveta i funkcioniše po principu plaćenih nadmetanja.

Twine

Twine je platforma koja okuplja programere koji se bave razvojem aplikacija, veb programere i druge IT kreativce i omogućava im da reklamiraju svoje veštine, pronalaze poslove i nove klijente.

Toptal

Toptal je ekskluzivna platforma na kojoj radi svega 3% vrhunskih veb programera, inženjera i programera koji se bave razvojem softvera.

Crossover

Crossover angažuje 1% najboljih stručnjaka za programiranje i razvoj za rad na daljinu sa punim radnim vremenom.

Gigster

Gigster kombinuje AI alatke i talentovane frilens developere koji se bave razvojem softvera i pruža im priliku da sarađuju sa vrhunskim klijentima širom sveta.

PrestoExperts

PrestoExperts je platforma koja frilenserima nudi poslove iz oblasti podučavanja i razvoja softverskih rešenja iz različitih sfera, poput programiranja i razvoja softvera.

Expert360

Expert360 je besplatna platforma za zapošljavanje frilensera koja nudi ozbiljne poslove prilagođene vašim veštinama i znanju i različite načine plaćanja usluga frilenserima koji prođu postupak provere.

Platforme i veb-sajtovi namenjeni frilens dizajnerima:

DesignHill

DesignHill je platforma koja funkcioniše tako što klijenti objavljuju konkurse za projekte, a dizajneri šalju svoja rešenja u kojima pokazuju svo svoje dizajnersko umeće.

Twine

Zajednica frilensera Twine omogućava dizajnerima i svim kreativnim osobama da se povežu, sarađuju i pronađu nove poslove.

StoryHunter

StoryHunter je platforma namenjenja dizajnerima video sadržaja.

CGTrader

CGTrader je platforma koja omogućava 3D dizajnerima da pokažu svoje sposobnosti i pronađu više posla u okviru svoje specijalnosti.

DesignCrowd

DesignCrowd je platforma na kojoj se objavljuju konkursi iz oblasti dizajniranja logotipa, letaka, veb dizajna itd., a ujedno olakšava povezivanje frilensera i klijenata.

PrestoExperts

Ako ste dizajner i bavite se, između ostalog, animacijom, veb dizajnom i video sadržajima, ovde ćete pronaći honorarne poslove podučavanja ili možete raditi na konkretnim projektima.

Expert360

Expert360 povezuje talentovane frilensere iz različitih oblasti, uključujući sve vrste dizajnera, sa velikim kompanijama koje traže zaposlene za rad na daljinu.

Što više iskustva steknete, to ćete pre moći da odaberete najbolje klijente i projekte. Sve ove platforme i veb-sajtovi su sjajan način da steknete odličnu reputaciju i obogatite mrežu svojih poslovnih kontakata.

Sadržaj dostavljen u ovom članu uključujući informacije u vezi sa naknadama, provizijama i drugim troškovima tačan je i validan samo od datuma kada je objavljen. Pored toga, promene u primenljivim regulativama, politikama, tržišnim uslovima ili drugim važnim faktorima mogu da utiču na tačnost pomenutih naknada i provizija i drugih povezanih detalja. Prema tome, dalje se pojašnjava da bilo koje informacije u vezi naknade, provizija i drugih troškova spada u promene i vaša je odgovornost da se postarate da ste pregledali većinu do datuma sadržaja koji je primenljiv za vas. Payoneer će ponuditi najviše ažurirane datume i tačne informacije u vezi sa naknadama i provizijama kao deo procesa registracije naloga. Registrovani klijenti mogu da pregledaju ovu informaciju putem svog naloga na mreži.

SUBSCRIBE to our newsletter

Thank you!