• Share on Facebook
  • Tweet This Post
  • Share on LinkedIn

Bankovni transferi: sve što treba da znate o prijemu i slanju novca u međunarodnom platnom prometu

Richard ClaytonRichard Clayton
October 14, 2021

Ponekad je potrebno da nekome pošaljete novac, a kada vas razdvajaju granice, to obično radite putem međunarodnog bankovnog transfera.
Bankovni transferi su jedan od najefikasnijih, najsigurnijih i najbržih načina slanja ili primanja novca na globalnom nivou. Tačno je da mogu biti skupi, ali su sigurni i omogućavaju brz i kvalitetan transfer tako da ne morate da brinete o novcu koji šaljete ili primate.
Evo šta treba da znate.

Šta je bankovni transfer i koja je razlika između domaćeg i međunarodnog prenosa sredstava?

Bankovni transfer je usluga elektronskog plaćanja koja služi za prenos sredstava sa jedne osobe na drugu putem bankovnog računa ili kreditne kartice. Bankovni transfer sadrži podatke o tome ko dobija sredstva, uključujući broj bankovnog računa i iznos koji primalac dobija.
Dakle, bilo da šaljete ili primate sredstva na lokalnom ili međunarodnom nivou, važno je da razumete razliku.

Međunarodni bankovni transferi

  • Transfer između različitih banaka – odnosi se na sredstva koja se prenose iz banke u jednoj zemlji na račun druge banke u drugoj zemlji i ovo je bankovni transfer koji se najčešće koristi. Sve banke, kako u zemlji platioca tako i u zemlji primaoca, moraju poslovati u skladu za zakonima u njihovim zemljama u pogledu izveštavanja nadležnih organa o pružanju finansijskih usluga koje obuhvataju priliv, odnosno odliv novca.
  • Transfer u okviru iste banke – odnosi se na sredstva koja se prenose unutar iste banke, ali su računi otvoreni u različitim zemljama. U ovakvim slučajevima, banke obično koriste SWIFT mrežu. SWIFT je mreža koja povezuje bilo koje dve banke. Na primer, transfer izvršen iz banke Citibank (SAD) u banku Deutsche Bank Karachi (Pakistan) ima direktan aranžman, pa će se transfer izvršiti putem SWIFT mreže, bez interakcije sa bankom posrednikom, koja se obično naziva korespondentskom bankom.

Domaći bankovni transferi

  • Transfer između različitih banaka – Sredstva koja se u okviru iste države prenose sa jedne banke na drugu. Na primer, u SAD se ova vrsta transfera vrši putem automatizovane klirinške kuće (Automated Clearing House), odnosno putem ACH transfera. Prenos putem ACH mreže je poznat i kao „direktni depozit” ili automatsko plaćanje računa, a obično se vrši u grupama ili serijama. U Evropi je poznat kao SEPA – Jedinstveno područje plaćanja u eurima (Single Euro Payment Area). U osnovi, banke su članice zaštićene, zatvorene mreže koja im omogućava da međusobno šalju uplate i razmenjuju podatke o korisnicima.
  • Transfer u okviru iste banke – Sredstva koja se prenose unutar iste države između različitih filijala iste banke. Ovi transferi su vrlo jednostavni i većina banaka će jednostavno putem svog osnovnog bankarskog softvera poslati uputstvo za izvršenje prenosa sredstava, što u suštini znači da oni zadužuju jednog vlasnika računa u korist drugog.

Prednosti i nedostaci međunarodnih bankovnih transfera

Dakle, šta bi bio vaš prvi korak? Za početak, nije naodmet da znate koje sve opcije imate na raspolaganju i zato smo sastavili listu prednosti i mana korišćenja međunarodnih deviznih transfera koje vam mogu pomoći da donesete pravu odluku.

Prednosti

  • Brzina – Međunarodni bankovni transferi vam omogućavaju prijem i slanje novca u realnom vremenu, obično u roku od jednog ili dva dana. Kada pošaljete sredstva, primalac može njima odmah da raspolaže.
  • Pogodnost – Možete slati i primati uplate sa bilo kog mesta na svetu. Tačno, nema potrebe da izlazite iz kuće! Na raspolaganju imate više načina za slanje i primanje sredstava, tako da ne morate preterano da razmišljate. Bilo da se radi o transferu putem vaše banke ili putem procesora plaćanja, bankovne transfere možete izvršiti kako vama najviše odgovara.
  • Bezbednost – Generalno, međunarodni bankovni transferi su siguran i bezbedan vid prenosa sredstava i mnogi pružaoci usluga bankovnih transakcija se obično pridržavaju propisa koji važe za njihovo poslovanje. Pored toga, banke vrše plaćanje samo ako pošiljalac ima dovoljno sredstava na raspolaganju. Prilikom slanja novca putem bankovnog transfera, uvek proverite i dobro razmislite kome šaljete novac.

Nedostaci

  • Naknade – Bankovni transferi mogu biti skupi! Svi pružaoci usluga deviznog transfera naplaćuju naknade za transakcije i obično ih plaća pošiljalac. Postoje pružaoci usluga koji naplaćuju i niske naknade od primaoca i generalno, međunarodni prenosi su skuplji od lokalnih bankovnih transfera.
  • Prevare – Danas su uobičajene prevare preko bankovnih transakcija jer jedino što je kriminalcima potrebno da dođu do gotovine jeste broj vašeg bankovnog računa. Budući da se transferi mogu vršiti anonimno, elektronski transferi su izuzetno privlačni za prevarante i u nekim slučajevima nećete moći da povratite sredstva. Uvek budite oprezni i nikada ne šaljite novac nekome koga lično ne poznajete.
  • Nereverzibilnost transakcija – Izuzetno je važno da znate da, kada se elektronski prenos jednom izvrši, platilac ne može opozvati platni nalog. Platilac ne može da povrati svoja sredstva ukoliko se u međuvremenu predomisli ili shvati da je uplatio pogrešan iznos.

Načini slanja i prijema novca u međunarodnom platnom prometu

Postoje različiti načini da pošaljete ili primite sredstva iz inostranstva, a zahvaljujući mnogobrojnim aplikacijama i online uslugama, imate beskrajno mnogo mogućnosti. Mi ćemo se ovde pozabaviti nekim od načina koji će vam omogućiti jednostavan i siguran prenos sredstava.

1. Vaša banka

Vaša banka vam može pomoći u mnogim vrstama transfera, a prebacivanje sredstava sa jednog računa na drugi u okviru iste finansijske institucije možete lako učiniti u svojoj banci. Važno je napomenuti da ovakav prenos sredstava putem banke može biti skup, a transferi mogu potrajati nekoliko dana. S druge strane, prenos sredstava putem banke je siguran i pouzdan i banke obično ne postavljaju ograničenja kada prenosite velike sume.

2. Payoneer

Payoneer nudi mogućnost prekograničnog prenosa uz fleksibilno rešenje za plaćanja i omogućava kompanijama, prodavcima i frilenserima širom sveta da plaćaju i budu plaćeni na globalnom nivou jednako lako kao i na lokalnom. Jednostavno, brzo i izuzetno isplativo.

Primajte uplate iz inostranstva preko Payoneer platforme

  • Lokalni računi za prijem novca Lokalni računi za prijem novca na Payoneer platformi omogućavaju međunarodnim klijentima i tržištima iz SAD, Velike Britanije, EU, Japana, Kanade, Australije i Meksika isplatu putem lokalnog bankovnog transfera direktno na vaš Payoneer račun. U osnovi, lokalni računi za prijem novca funkcionišu baš kao i računi lokalnih banaka, tako da primate međunarodne uplate putem lokalnog bankovnog transfera. Potrebno je samo da pošaljete klijentima broj računa i ostale bankovne detalje i mogu vam lako platiti kao da poslujete u istoj zemlji.
  • Zahtev za plaćanjeOva usluga vam omogućava da klijentima pošaljete zahtev za plaćanje direktno sa Payoneer platforme. Pošaljite klijentima zahtev za plaćanje uz fakturu i oni vam mogu, u roku od samo nekoliko minuta, direktno platiti preko interneta na način koji njima odgovara. Pružite klijentima mogućnost da sami izaberu način plaćanja: putem lokalne devizne doznake, kreditne kartice ili ACH bankovnog zaduženja. Lako i jednostavno!
  • Tržišta i mrežePrimajte sigurne uplate direktno na svoj Payoneer račun od strane globalnih kompanija i sa onlajn tržišta kao što su Upwork, Airbnb, Amazon i mnogi drugi, kao i od hiljada naših partnera, korisnika Payoneer platforme. Potrebno je samo da odaberite Payoneer kao izabranog pružaoca usluga plaćanja i možete primati uplate od bezbroj kompanija, prebaciti novac na svoj lokalni bankovni račun ili podizati sredstva na bankomatima širom sveta.

Uplatite novac klijentima u inostranstvu preko Payoneer platforme

  • Usluga „Izvrši uplatu”Treba da isplatite člana tima, saradnika ili partnera? Payoneer nudi uslugu „Izvrši uplatu” koja vam omogućava da plaćanje izvršite sa svog Payoneer računa bez obzira da li primaoci uplate imaju ili nemaju Payoneer račun. Ukoliko vaš klijent ima Payoneer račun, ova usluga je potpuno besplatna! Ukoliko klijent nema Payoneer račun, sredstva možete da prenesete putem bankovnog transfera. Pomoću usluge „Izvrši uplatu” možete slati novac u više od 200 zemalja!
  • Isplatite saradnike i partnere – Payoneer vam omogućava da preko svog računa izvršite pojedinačna plaćanja saradnicima i partnerima* za jednokratne projekte, kao i da podesite automatske mesečne isplate za tekuće poslove. Vi birate ono šta najviše odgovara vašem poslovanju.
*Ova usluga je trenutno dostupna samo kompanijama sa sedištem u Sjedinjenim Državama (zavisi od kriterijuma koje je potrebno ispuniti da bi se koristila). Radimo na tome da ovu uslugu učinimo dostupnom kompanijama registrovanim u Kanadi, Velikoj Britaniji, Evropi i Australiji.

3. E-novčanik

Zaboravite kožne novčanike! E-novčanik je prepaid online račun koji možete koristiti za čuvanje sredstava koja su vam potrebna za prenos novca i to možete uraditi i preko računara i preko mobilnog telefona. To je prepaid elektronski novčanik koji vam omogućava da u samo nekoliko klikova brzo i sigurno izvršite transakcije. Prenos sredstava putem e-novčanika je ekonomičan, a da biste ga koristili, morate prvo da proverite da li i osoba kojoj prenosite sredstva (ili od koje očekujete prenos sredstava) ima isti taj e-novčanik. Prednosti korišćenja e-novčanika su sigurnost, laka i jednostavna upotreba i pogodnost.

Imate e-novčanik, ali ne možete da pristupite sredstvima? Saznajte kako da uz Payoneer prebacite sredstva iz svog e-novčanika.

4.Lični ili personalni čekovi

Iako nije najbrža opcija, slanje uplate putem ličnog čeka je još jedan način prenosa sredstava, a zapravo je omiljeni način plaćanja za mnoge ljude jer ih možete lako poslati poštom i obrađuju se elektronskim putem. Od svoje banke ili lokalne poštanske službe, uz malu naknadu, možete dobiti međunarodni ček, a primalac će verovatno morati da plati naknadu prilikom unovčavanja čeka.

Zaključak

Prošla su vremena kada su ljudi imali samo jednu opciju na raspolaganju za prijem ili slanje novca u inostranstvo. Danas, imate više izbora, ali proverite kome šaljete sredstva i vodite sopstvenu evidenciju o svakoj uplati i isplati. Proverite svaku opciju, sve njene prednosti i nedostatke i pronađite ono što vama najviše odgovara u pogledu naknada, pogodnosti ili sigurnosti.
Payoneer vam olakšava prijem i slanje sredstava u inostranstvo, štedi vaše vreme i omogućava vam da se posvetite važnim stvarima, a to je razvoj vašeg poslovanja.

Da li ste spremni da poslujete na globalnom nivou?

REGISTRUJTE SE SADA

Napomena urednika: Zbog tačnosti i celovitosti informacija, originalna objava je ažurirana 15.01.2020.

Sadržaj dostavljen u ovom članu uključujući informacije u vezi sa naknadama, provizijama i drugim troškovima tačan je i validan samo od datuma kada je objavljen. Pored toga, promene u primenljivim regulativama, politikama, tržišnim uslovima ili drugim važnim faktorima mogu da utiču na tačnost pomenutih naknada i provizija i drugih povezanih detalja. Prema tome, dalje se pojašnjava da bilo koje informacije u vezi naknade, provizija i drugih troškova spada u promene i vaša je odgovornost da se postarate da ste pregledali većinu do datuma sadržaja koji je primenljiv za vas. Payoneer će ponuditi najviše ažurirane datume i tačne informacije u vezi sa naknadama i provizijama kao deo procesa registracije naloga. Registrovani klijenti mogu da pregledaju ovu informaciju putem svog naloga na mreži.

SUBSCRIBE to our newsletter

Thank you!