• Share on Facebook
  • Tweet This Post
  • Share on LinkedIn
fba_coronavirus header

Najnovije vesti u vezi sa programom Amazon FBA: Smernice za poslovanje uz program Amazon FBA u jeku koronavirusa

Richard ClaytonRichard Clayton
March 23, 2021

Kompanija Amazon je 17. marta obavestila svoje prodavce iz SAD i Evrope da trenutno obustavlja program FBA (Fullfiled by Amazon, koji podrazumeva da komanija snosi troškove skladištenja, pakovanja i dostave do kupca) i da do 5. aprila 2020. neće preuzimati robu koja ne spada u osnovne potrepštine. Ovaj korak je preduzet kao odgovor na pandemiju koronavirusa (COVID-19) kako bi se osiguralo da ima dovoljno mesta za čuvanje zaliha osnovnih proizvoda poput hrane i pića i medicinske opreme i lekova. U ovom članku ćemo predstaviti izazove sa kojima se suočavaju globalni trgovci koji u ovom trenutku ne mogu da koriste FBA logistiku za skladištenje i isporuku i 12 mogućih rešenja za ovu situaciju, uključujući nekoliko ekskluzivnih promocija koje vam mogu biti od pomoći.

amazon fba coronavirus

Trenutno, samo proizvodi iz sledećih kategorija mogu da koriste FBA logistiku za skladištenje i isporuku u SAD i EU:

  • Proizvodi za bebe
  • Proizvodi za zaštitu zdravlja i za domaćinstvo
  • Kozmetički i proizvodi za ličnu negu (uključujući uređaje za ličnu negu)
  • Namirnice
  • Industrijski i hemijski proizvodi
  • Oprema za kućne ljubimce

Prodavci koji ne trguju proizvodima iz ovih kategorija moraće da pređu sa FBA na FBM logistiku (usluge skladištenja, pakovanja i dostave preuzima trgovac), što znači da ćete vi biti odgovorni za skladištenje, pakovanje i dostavu proizvoda. Da bismo vam pomogli, sastavili smo listu pouzdanih pružaoca usluga kako bi vaša prodavnica mogla nesmetano da radi.

Pronalaženje pravih pružalaca usluga

Verovatno će vam dobro doći pomoć pružaoca usluga da biste nesmetano prešli sa FBA na FBM logistiku i skladištenje. U nastavku pogledajte naše preporuke.

Pružaoci usluga sa sedištem u SAD

  • deliverr logoDeliverr nudi brza rešenja dostave za Amazon FBM, Walmart, Wish i druga tržišta.
  • FlowSpace nudi dostavu širom države u roku od 1-2 dana uz potpunu integraciju sa tržištima Amazon, Walmart i Shopify.
  • amflat logisticsAMFlat Logistics pruža razna rešenja za Amazon FBA prodavce, uključujući skladištenje, čuvanje, dropšiping i obradu porudžbina.
  • ams fulfillmentAMSFulfillment pruža logističke usluge srednjim preduzećima koja se bave e-trgovinom (od 5 do 20 miliona dolara).
  • swan fulfillmentSwan Fulfillment pruža višekanalnu prodaju, FBA i FBM logistiku, kao i kreiranje paketa za mala i srednja preduzeća.
  • fulfillment.comFulfillment.com specijalizovani za manje proizvode (proizvodi za zaštitu zdravlja, kozmetički i proizvodi za domaćinstvo) i nudi globalna logistička rešenja u SAD, Meksiku, Kanadi, Holandiji i Velikoj Britaniji.
  • shipbobShipBob je pružalac logističkih usluga uključujući 3PL tehnologiju i FBM model poslovanja. Savršeno rešenje za prodavce koji posluju sa manje od 200 jedinica za čuvanje zaliha (SKU).

Pružaoci usluga sa sedištem u Evropi

  • hubooHuboo pruža usluge logistike bez naplaćivanja naknada za integraciju, naknada za robu i mesečnih naknada za upravljanje, ima jasno definisane cene, nudi jednostavnu integraciju sa Amazon i eBay tržištima, brzo i lako pokretanja biznisa i čitav niz kurirskih službi za UK i međunarodne isporuke. Kompanije čije sedište nije u Ujedinjenom Kraljevstvu, moraju prvo da dobiju poreski identifikacioni broj u UK da bi mogle da otvore nalog na platformi Huboo. Trenutno, Huboo nudi vlasnicima Payoneer računa dva meseca besplatnog skladištenja, tromesečnu besplatnu pretplatu i brzu integraciju.
  •  cubynCubyn je kompanija koja nudi usluge špedicije, domaćeg i međunarodnog transporta i skladištenja uz jeftine, brze i pouzdane usluge i jednostavan centralni nadzor. Trenutno, Cubyn nudi korisnicima Payoneer računa besplatno skladištenje potrepština, poput farmaceutskih, telekomunikacijskih i prehrambenih proizvoda do 21. juna.
  • bezosBezos.ai je uslužna platforma sa jednom od najvećih logističkih mreža u Velikoj Britaniji koja nudi širok spektar usluga, uključujući skladištenje, preuzimanje i pakovanje, dostavu i povrat robe. Trenutno, Bezos.ai nudi korisnicima Payoneer računa 30 dana besplatnog skladištenja bez naplate naknada za preuzimanje i pakovanje.
  • global ecommerce expertsGlobal Ecommerce Experts je rešenje za upravljanje e-trgovinom koje nudi čitav niz usluga, uključujući povrat i etiketiranje proizvoda, preuzimanje, pakovanje i skladištenje. Ova kompanija takođe pruža kratkoročnu podršku prodavcima dok se ne stvore uslovi da svoje zalihe prebace na FBA logistiku. Svi novi klijenti koji imaju Payoneer račun su oslobođeni plaćanja početne naknade od 150 funti ukoliko pošalju e-poruku na sales@globalecommexperts.com i u naslovu poruke unesu PAYONEER/GEE.
  • regional express 3Regional Express je špediter i međunarodna kurirska služba specijalizovana za usluge prevoza i isporuke robe na tržištu Amazon. S obzirom na privremena ograničenja Amazon FBA logistike, Regional Express nudi usluge čuvanja robe korisnika Payoneer računa u svojim skladištima po povlašćenim cenama, sve dok prodavci ne budu u mogućnosti da šalju pošiljke u distributivne centre kompanije Amazon.

Globalni pružaoci usluga koji omogućavaju plaćanje putem Payoneer integracije*

Možete da koristite sredstva koja imate na svom Payoneer računu da biste platili usluge dole navedenim kompanijama jer su naše platforme međusobno integrisane

  • WINIT CorpWinit je integrisani pružalac usluga lanaca snabdevanja koji obezbeđuje usluge međunarodnog prevoza, carinjenja, obrade porudžbina, upravljanja zalihama, RMA (autorizacija povratnog materijala) obrade, zamenu etiketa, prepakivanje, „kros-doking” sistem pretovara i distribucije i dropšiping.
  • ElogisticElogistic je pružalac logističkih rešenja za e-trgovce koji nudi standardne usluge obrade porudžbina, povrata robe, ekskluzivne usluge kupovine ili prodaje, kao i druge usluge sa dodatnom vrednošću, uključujući ponovno etiketiranje, prepakivanje i fotografisanje.
  • 4PX4PX je pružalac usluga za prekograničnu e-trgovinu koji nudi usluge kontrole kvalitete robe, izlaganja robe, upravljanja zalihama, prijema narudžbina, primanja i sortiranja porudžbina, višekanalne isporuke i usluge povrata robe.
  • BirdsystemBirdSystem je pružalac logističkih rešenja koji nudi usluge povrata robe i transfere ka skladištima FBA.

Prelazak sa FBA na FBM logistiku

Prelazak sa FBA na FBM logistiku je prilično jednostavan. Svi zainteresovani prodavci čije poslovanje trpi zbog trenutnih ograničenja koje je Amazon uveo mogu pratiti sledeće korake:

  1. Prijavite se na svoj nalog na platformi Seller Central i izaberite Manage FBA Inventoryiz Inventory padajućeg menija.
  2. Pronađite SKU-ove koje treba prebaciti, otvorite padajući meni pored svake stavke i izaberite Change to Fulfilled by Merchant.
  3. Kada budete preusmereni na stranicu Convert to ‘Fulfilled by Merchant’, jednostavno kliknite na Convert
  4. Prelazak na FBM logistiku se obično završava u roku od 24 sata.

Iako imate više posla oko skladištenja zaliha i obrade porudžbina, FBM logistika nudi nekoliko prednosti u odnosu na FBA model, uključujući:

  • Isplativost – Iako FBA pruža određeni nivo sigurnosti kada je u pitanju obrada porudžbina, Amazon naknade nisu male, što znači da ovo nije uvek isplativo. Dugoročno gledano, uštedećete novac uz jeftinije nezavisne pružaoce usluga koji vam obezbeđuju skladištenje i isporuku.
  • Kontrola – FBM vam omogućava da upravljate zalihama i isporukom kako vama odgovara, umesto da sledite politiku kompanije Amazon.
  • Doslednost – Možete samostalno da upravljate zalihama i obrađujete porudžbine tako da vaše poslovanje više ne zavisi od iznenadnih promena politike kompanije Amazon.

Payoneer je tu da podrži vaše poslovanje! Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi sa novom politikom kompanije Amazon ili gore navedenim pružaocima usluga, obratite se menadžeru za odnose s klijentima kompanije Payoneer.

Još uvek nemate Payoneer nalog?

Registrujte se

Sadržaj dostavljen u ovom članu uključujući informacije u vezi sa naknadama, provizijama i drugim troškovima tačan je i validan samo od datuma kada je objavljen. Pored toga, promene u primenljivim regulativama, politikama, tržišnim uslovima ili drugim važnim faktorima mogu da utiču na tačnost pomenutih naknada i provizija i drugih povezanih detalja. Prema tome, dalje se pojašnjava da bilo koje informacije u vezi naknade, provizija i drugih troškova spada u promene i vaša je odgovornost da se postarate da ste pregledali većinu do datuma sadržaja koji je primenljiv za vas. Payoneer će ponuditi najviše ažurirane datume i tačne informacije u vezi sa naknadama i provizijama kao deo procesa registracije naloga. Registrovani klijenti mogu da pregledaju ovu informaciju putem svog naloga na mreži.

SUBSCRIBE to our newsletter

Thank you!