• Share on Facebook
  • Tweet This Post
  • Share on LinkedIn
license product

Kako da plasirate svoj proizvod u maloprodaju i licencirate svoj brend

Richard ClaytonRichard Clayton
April 25, 2022

Jedna od prvih stvari koju bi trebalo da definišete i isplanirate kada započinjete svoje poslovanje putem e-trgovine jeste pronalazak tržišne niše i proizvoda koji možete prodavati na različitim tržištima a koji ima aktivnu ciljnu publiku. Jednom kada ustanovite tačnu vrstu proizvoda koju želite da prodajete, biće potrebno da smislite kako da je nabavite.

Pričali smo se za Kian Golzarijem, ekspertom iz oblasti proizvodnje i nabavke, koji je podelio sa nama sve detalje o mogućim izvorima nabavke i zaronio u strategije koje će vam pomoći da postavite kurs plovidbe i upustite se u potragu za prekookeanskim izvorima vaših budućih proizvoda koje ćete prodavati putem e-trgovine.

Ovde ćete pronaći sve što je potrebno da znate kako bi vaši proizvodi dospeli na police maloprodajnih objekata kao i objašnjenje na koji način možete licencirati svoj brend.

Da pogledate celu epizodu na temu globalnog snabdevanja i licenciranja brenda, kliknite niže.

Saveti kako da plasirate svoj proizvod u maloprodaju

1. Budite sigurni da ste spremni da snabdevate trgovce u maloprodaji

Kao prodavac, prva stvar koju bi bilo dobro da sebe da upitate jeste da li ste zaista spremni da snabdevate maloprodaju, jer ljudi često naginju ka toj ideji a nisu nužno upoznati sa elementima koji su povezani sa snabdevanjem. Primera radi, vaš posao je da upravljate finansiranjem celokupne porudžbine te uzmite u obzir da, nakon što isporučite svoj proizvod, trgovina na malo obično traži rok plaćanja od 90 dana. Šta više, od momenta od kad fabrici uplatite prvi depozit do momenta kada vam klijent plati, može proći nekoliko meseci. Sada kada ovo znate, da li ste zaista u poziciji da budete odgovorni za finansiranje procesa nakon što uzmete u obzir sve gore navedeno?

2. Uverite kupca u vrednost proizvoda

Kada napravite finansijski plan, sledeći korak na putu plasiranja svojih proizvoda u maloprodajnim objektima, jeste da uverite trgovca koji potom donosi odluku da li će ili neće poručiti vaš(e) proizvod(e). Kako da ga uverite? Pa, vaš pristup bi trebalo da bude jedinstven i da delujete sa više strana.

Dok mnogi prodavci obično kontaktiraju kupca putem društvenih mreža kao što su LinkedIn ili odlaze direktno u prodavnice i traže regionalne menadžere, vi predstavite (kada vam vreme to dozvoljava) svoje proizvode na sajmu ili na izložbenoj manifestaciji. Jednom kada uspostavite vezu, jednostavno im ponudite vrednost objašnjavajući zašto vaš proizvod može biti uspešan i u njihovim prodavnicama i u e-trgovinama.

3. Prilagodite se potrebama trgovaca

Kako su svi trgovci na malo različiti, jako je važno analizirati svaku od njihovih poslovnih potreba a zatim smisliti strategiju za svaku posebno. Kao prvo, istražite i saznajte čije to police pokušavate da napunite a potom analizirajte njihovu ciljnu grupu, potrošače, cene koje imaju, pakovanja itd. U osnovi, potrebno je da se upoznate sa njihovim brendom. Prilagodite se trgovcu kome želite da isporučujete proizvod i nemojte očekivati da će se oni prilagoditi vašem proizvodu.

Kako su trgovci jako zauzeti ljudi, uzmite u obzir da ćete morati da radite posao za njih. Ovo znači da ćete vi morati da saznate koji se proizvodi nalaze na njihovim policama, proverite raspoloživost i osmislite cenovni plan koji ćete im predstaviti i uveriti ih zašto je vaš proizvod bolji i vredniji od onih koji su trenutno na njihovim policama. .

4. Ističite vrednost, ne svoj proizvod

Jedna stvar koju bi trebalo da imate na umu kada pokušavate da pridobijete trgovca da poruči vaš(e) proizvod(e) jeste da ne gurate proizvod “pod nos” već da im objasnite zašto baš vaš proizvod odgovara njihovom brendu/prodavnicama. Ukoliko verujete da je vaš proizvod zaista pogodak za trgovca, to je nešto što bi trebalo da ističete. Definitivno nemojte samo gurati proizvod na policu, kupci žele vrednost.

5. Napravite jedinstvenu prodajnu priliku

Kada dođete do kupca/trgovca sa vašim proizvodom(ima), jako je važno da odmah pređete na stvar i da im, ukoliko želite da se izdvojite, ponudite jedinstvenu prodajnu priliku sa jasnom porukom kojoj ne mogu reći ne. Kupci neprestano dobijaju planove od preduzeća i sigurno ne želite da budete samo još jedan od prodajnih predloga u nizu. Kao što smo ranije spomenuli, jasno im stavite do znanja zašto vaš(i) proizvod(i) više odgovara njihovim prodavnicama od postojećih i uklonite sve što vas može ometati. Dodatno, upoznajte se sa trgovačkim maržama i ponudite im proizvode koji zauzimaju manje mesta na policama, i veću maržu u paketu sa višom cenom.

6. Testirajte, testirajte, testirajte

Na kraju, obavezno testirajte svoje proizvode pre nego što ih stavite u maloprodaju. Ovo zvuči kao zdrav razum ali ukoliko unapred ne razmotrite kako će se vaši proizvodi ponašati, ceo posao sa trgovcem može propasti. Sa druge strane, ukoliko prodajete na online tržištima poput Amazona, neispitivanje proizvoda je nešto sa čime se možete provući ali ne i kada su trgovine na malo u pitanju. Onog trenutka kada obezbedite maloprodajama stotine ili hiljade jedinica vašeg proizvoda koji nije odgovarajuće testiran ili je neispravan, one će vam jednostavno vratiti proizvode, a vi ćete biti u velikom problemu jer nećete moći da ih prodate bilo gde drugde.

Licenciranje: Šta je potrebno da znate i uradite

Licenciranje u suštini, može otvoriti vrata mnogim novim prilikama i to je brz način da zakažete sastanak koji želite jer ste vi sada “eksluzivni” vlasnik licence. Šta to zapravo znači? Pa, kada prilazite trgovcu kojeg pokušavate da uverite da kupi vašu robu, vi ste zapravo jedini vlasnik tih proizvoda, tako da ih, ako žele, mogu jedino preko vas poručiti i nigde drugde. U osnovi, licenca služi kao zvanična kapija za trgovce, da bi poručili vaš(e) proizvod(e)..

Pored toga, licenca otvara vaš brend još široj bazi kupaca, kao i celom tržištu i može zaista ubrzati razvoj vašeg poslovanja.

Da nastavite da gledate sve epizode sa Beyond samita, kliknite niže!

POGLEDAJTE SADA

Sadržaj dostavljen u ovom članu uključujući informacije u vezi sa naknadama, provizijama i drugim troškovima tačan je i validan samo od datuma kada je objavljen. Pored toga, promene u primenljivim regulativama, politikama, tržišnim uslovima ili drugim važnim faktorima mogu da utiču na tačnost pomenutih naknada i provizija i drugih povezanih detalja. Prema tome, dalje se pojašnjava da bilo koje informacije u vezi naknade, provizija i drugih troškova spada u promene i vaša je odgovornost da se postarate da ste pregledali većinu do datuma sadržaja koji je primenljiv za vas. Payoneer će ponuditi najviše ažurirane datume i tačne informacije u vezi sa naknadama i provizijama kao deo procesa registracije naloga. Registrovani klijenti mogu da pregledaju ovu informaciju putem svog naloga na mreži.

SUBSCRIBE to our newsletter

Thank you!