• Share on Facebook
  • Tweet This Post
  • Share on LinkedIn
Negative news compliance

Negativne vesti i uskladjenost – prepoznavanje štetnih medija uz pomoć tehnologije

Richard ClaytonRichard Clayton
April 30, 2022

Bilo koja kompanija koja pruža finansijske usluge ili fintech kompanija bi već trebalo da zna koliko je ključno prepoznavanje loših vesti koje nastaju tokom procesa detaljne analize poslovanja svojih klijenata. Ako u javnost iscuri vest da je klijent ili korisnik bio umešan u finansijsku prevaru, važno je biti u mogućnosti da se što pre dođe do činjenica i pozadine klijenta kako bi se poslovanje zaštitilo od bilo kakve štete.

U našem najnovijem razgovoru, ‘Razjasnimo usklađivanje, Michael Sweehy, zamenik direktora odeljenja za usklađivanje sa regulativom u Payoneer-u se sreo sa ekspertima iz ove oblasti, Karlom Worley, potpredsednicom poslovnog razvoja u kompaniji RDC i Hugo Veazey-em, direktorom odeljenja za protivfinansijski kriminal u RDC da bi razmotrili negativne vesti, takođe poznate kao neprijateljski mediji, kao i na koji način se fintech kompanije adaptiraju na prepoznavanje negativnih vesti uz pomoć današnjih naprednih tehnologija.
Pogledajte ceo razgovor niže!

Šta je provera negativnih vesti?

Negativne vesti ili neprijateljski mediji, poznati su kao nepovoljne informacije koje se nalaze u različitim izvorima vesti, u kojima je klijent institucije finansijskih usluga bio umešan u nedolično ponašanje ili u finansijski kriminal, kao što je pranje novca, prevara ili finansiranje terorizma. Provere negativnih vesti su obično deo procesa provere klijenta finansijske institucije preko članaka koji otkrivaju njihov zločin.

Pretraživanje obično započinje na samom početku poslovnog odnosa i deo je tekućih KYC (know your customer- upoznajte svog klijenta) propisa kojih sve finansijske institucije moraju da se pridržavaju. Svrha ovakvih pretraživanja je da ublaži potencijalne pretnje od strane kriminalaca koji žele da koriste finansijske usluge institucije i da zaštiti reputaciju institucije.

Prepoznavanje negativnih vesti automatizacijom

Današnjim naprednim i digitalnim tehnologijama, analitičari odeljenja KYC i službenici za usklađivanje sa regulativom imaju lak i brz pristup velikoj količini novinskih članaka, blogova, stranica sa društvenih mreža i drugih informacija koje mogu da otkriju podatke o klijentu finansijske institucije. Zapravo, veštačka inteligencija i automatizacija su omogućili nagli napredak u otkrivanju podataka o klijentu, i pružili službenicima za usklađivanje sa regulativom kategorizovane važne znakove za uzbunu.

Bez obzira da li se radi o pranju novca, podmićivanju, prevari, trgovini ljudima ili nečem trećem, organizacije poput RDC i softverski alati pomažu finansijskim institucijama i fintech kompanijama da lako kategorizuju rizik i da brzo pronadju podatke. Proveru negativnih vesti je moguće podesiti da automatski radi u određeno vreme ili na određeni datum čime se daje veća fleksibilnost u radu službenicima za usklađivanje sa regulativom.
Ako želite da saznate više o tome kako fintech i uslužno-finansijske kompanije mogu da optimizuju svoj proces pretraživanja negativnih vesti i implementiraju program koji pomaže u proceni klijenta, pogledajte celu epizodu sada!

Sadržaj dostavljen u ovom članu uključujući informacije u vezi sa naknadama, provizijama i drugim troškovima tačan je i validan samo od datuma kada je objavljen. Pored toga, promene u primenljivim regulativama, politikama, tržišnim uslovima ili drugim važnim faktorima mogu da utiču na tačnost pomenutih naknada i provizija i drugih povezanih detalja. Prema tome, dalje se pojašnjava da bilo koje informacije u vezi naknade, provizija i drugih troškova spada u promene i vaša je odgovornost da se postarate da ste pregledali većinu do datuma sadržaja koji je primenljiv za vas. Payoneer će ponuditi najviše ažurirane datume i tačne informacije u vezi sa naknadama i provizijama kao deo procesa registracije naloga. Registrovani klijenti mogu da pregledaju ovu informaciju putem svog naloga na mreži.

SUBSCRIBE to our newsletter

Thank you!