Saveti industrije

Frilenseri u doba pandemije izazvane koronavirusom: Zašto je sada pravi trenutak da se pridružite tzv. „gig ekonomiji”

Kako se koronavirus (COVID-19) širi svetom, sve više i više globalnih organizacija podstiče svoje zaposlene da rade od kuće. Zapravo, globalna inicijativa za suzbijanje širenja virusa rezultirala je do sada najvećim eksperimentom u oblasti rada na daljinu.

Širom sveta zatvaraju se škole i kancelarije, a mnogi zaposleni angažovani po ugovoru za obavljanje privremenih i povremenih poslova prisiljeni su da ostanu kod kuće bez ikakvih prihoda. Ovo je posebno teško u zemljama i kompanijama u kojima poslodavci zaposlenima ne plaćaju bolovanje. Na primer, u SAD samo 55% radnika ima pravo na plaćeno odsustvo, a neki se čak plaše da koriste bolovanje jer strahuju da bi to moglo da ugrozi njihov status u kompaniji.

Na bolovanje se u jugoistočnoj Aziji inače gleda s neodobravanjem i mnogi  zaposleni angažovani po ugovoru za obavljanje privremenih i povremenih poslova strahuju da bi uzimanje slobodnih dana ostavilo loš utisak na njihove menadžere. S druge strane, plaćeno odsustvo sa rada po osnovu bolovanja je prilično često u Australiji i Singapuru. Biće zanimljivo videti kako se ovi stavovi razvijaju i menjaju jer pandemija očigledno ne jenjava i utiče i dalje na živote hiljade i hiljade ljudi.

Izvor: straitstimes.com Foto: AFP

Uprkos globalnoj zdravstvenoj krizi, frilens ekonomija i dalje dobro napreduje, a pošto su mnoge kompanije prinuđene da otpuštaju zaposlene, može se očekivati značajno povećanje broja preduzeća koja će se oslanjati na podršku honorarnih radnika koji rade na daljinu. Kako se sve veći broj zaposlenih po ugovoru suočava sa bezizlaznom situacijom, mnogi se okreću honorarnim poslovima jer im oni nude mogućnost zarade. Imajući u vidu ovu krizu, pitanje je da li treba da ostanete kod kuće potpuno besposleni ili da pokušate da zaradite nešto „sa strane” dok epidemija ne prođe?

Hajde da zajedno vidimo kako i zašto posao frilensera cveta…

Zašto radnici treba da se priključe sve većoj zajednici frilensera

Sada kada se mnogi radnici širom sveta polako prilagođavaju radu od kuće, prelazak u frilensere pruža finansijsku stabilnost, fleksibilno radno vreme, pa čak i duševno zdravlje. Frilenseri imaju veću slobodu i kontrolu nad svojim radnim okruženjem, radnim vremenom i klijentima, a zahvaljujući današnjem digitalnom svetu, tzv. „gig ekonomija” ili ekonomija honorarnih radnika („gig” na engleskom znači tezga ili nastup), omogućava radnicima da svoje usluge ponude širom sveta. Rad od kuće je produktivan, ako ne i produktivniji od rada u kancelariji među kolegama.

Iako za većinu kompanija rad na daljinu nije „uobičajeni način poslovanja”, organizacije polako shvataju da „radno mesto” nije samo zgrada, u fizičkom smislu, prepuna zaposlenih već stanje duha.

Razmišljate da postanete frilenser? Evo koje su prednosti prelaska sa ugovora o radu za obavljanje privremenih i povremenih poslova na frilens ekonomiju.

1. Veća produktivnost

Čak i pored sve popularnijeg trenda zajedničkih prostora za rad širom sveta, većina frilensera više voli da veći deo posla uradi od kuće, i to 83% radnika! Kako se koronavirus širi, možemo slobodno očekivati da se njihov broj samo povećava. Radnici su kod kuće izloženi manjem uznemiravanju i ometanju i imaju potpunu kontrolu nad svojim okruženjem. Većina radnika na daljinu zna kako da na najbolji način prilagodi svoje kućno okruženje i stvori idealne uslove za rad.

Nedavni eksperiment koji je sproveo Univerzitet Stanford pokazao je da rad od kuće za rezultat ima povećanje učinka od 13%, udvostručenja profita i veće zadovoljstvo poslom.

2. Više mogućnosti za veću zaradu

Honorarni poslovi omogućavaju radnicima da kontrolišu svoje prihode jer im pružaju mogućnost da sarađuju da većim brojem klijenata i to van granica njihove zemlje. Frilenseri na raspolaganju imaju čitav niz mogućnosti jer mogu da rade na različitim projektima iz različitih industrija i ponude svoje usluge klijentima širom sveta koji traže upravo veštine koje oni poseduju. Sada je, u jeku epidemije, pravi trenutak da ažurirate svoj portfolio ako svoje veštine i iskustvo želite da plasirate na tržište i što većem broju kompanija koje traže dodatnu pomoć ponudite svoje usluge.

Dakle, prelazak u frilensere vam pruža priliku da rastete, proširite vidike i steknete više iskustva, što znači bogatiji CV, a to onda znači još veću veću zaradu.

3. Fleksibilnost i kontrola sopstvenog rasporeda

Rad na daljinu vam otvara mogućnost da napravite sopstveni raspored rada. Ako ste ranoranilac, radite ujutru, ako ste noćna ptica, radite noću. Osim toga, pošto sami određujete kada ćete raditi, možete preuzeti deo privatnih ili porodičnih obaveza kada vama odgovara. Takođe, s obzirom na to da sami upravljate svojim radnim rasporedom, možete uspešno da sarađujete sa klijentima u različitim vremenskim zonama.

Nedavna studija kompanije Payoneer u kojoj je učestvovalo preko 7.000 međunarodnih frilensera pokazala je da zaposleni koji rade isključivo kao honorarci zarađuju više i da su zadovoljniji u poređenju sa radnicima koji rade za kompanije i odlaze na posao. Veće zadovoljstvo vam omogućava da uspostavite bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života, što znači da veći deo vremena provodite tako što radite stvari koje volite.

4. Više ne gubite vreme na odlazak i dolazak s posla

Da bi obavili posao, većina frilensera ne mora ni da izađe iz kuće, što je sjajno kada je reč o upravljanju vremenom, ličnom zdravlju i izbegavanju saobraćajnih gužvi. Zaista, vi sada doprinosite zaštiti životne sredine! Pošto svi strahujemo da ćemo se negde možda zaraziti virusom, ako ste frilenser koji radi od kuće, ne morate često da koristite javni prevoz. Drugim rečima, radite od kuće i poštujete sve mere koje zdravsteni radnici izričito savetuju poslednjih nedelja.

U proseku, Amerikanci godišnje potroše između 2.000 i 5.000 dolara na odlazak na posao i dolazak kući. S druge strane, radnici na daljinu mogu da uštede više jer manje putuju, a i zadovoljniji su jer ne moraju fizički da idu na posao.

Ako odlučite da postanete frilenser, to znači manje stresa svakog dana, naročito ako vam je posao daleko, a duga putovanja do i od posla obično znače da vam je i početak i kraj radnog dana prepun trzavica.

Postanite deo globalnog tržišta frilensera

Veb-portali i onlajn tržišta namenjenji frilenserima se menjaju svakoga dana, a jedan od najboljih načina da frilenseri pronađu posao je upravo na ovim tržištima. Izbora je zaista mnogo i ove platforme povezuju talentovane frilensere sa onima koji tek ulaze u poslovne vode i upoznaju buduće saradnike i klijente širom sveta.

Ako ste novajlija u frilens industriji, treba da znate da ima mnogo tržišta koja su fokusirana i specijalizovana za određene oblasti. Dakle, bilo da ste pisac sadržaja ili programer, postoji platforma za svaku nišu.

Evo liste 5 najboljih onlajn tržišta koja oblikuju frilens industriju.

1. Upwork

Kao jedna od najistaknutijih online platformi za frilensere na svetu, Upwork vam nudi mnoštvo alata da pokrenete svoje poslovanje i veoma je popularna među grafičkim dizajnerima, programerima i mnogim drugim profesijama. Ovo tržište ima preko 12 miliona frilensera i 5 miliona klijenata koji godišnje objave oko 3 miliona honorarnih poslova.

Napravite profil odmah i možete čekati da vas klijenti kontaktiraju i zaposle ili sami pretraživati poslove koji se nude ili projekte koji odgovaraju vašim veštinama.

2. Fiverr

Fiverr je možda najbolja platforma za frilensere početnike. Ako to već ne znate, Fiverr funkcioniše malo drugačije. Frilenseri objavljuju usluge koje mogu da ponude za 5 dolara (otuda i naziv kompanije, five-err znači da možete da ponudite ili da kupite usluge za samo 5 dolara), ali ne brinite, sigurno možete naplatiti i više od toga. Ova platforma je dobro mesto da pokažete koje konkretne veštine posedujete, poput dizajniranja logotipa ili kodiranja aplikacije. Samo još jedna napomena, registracija je potpuno besplatna!

3. PeoplePerHour

PeoplePerHour je platforma koja frilenserima nudi širok spektar kategorija kao što su video produkcija, prodaja i marketing, usluge prevođenja i još mnogo toga. Osnovna svrha ove platforme je da poveže svoje klijente sa pravim ljudima. Pored toga, ovo tržište ima dobru reputaciju u poslovnim krugovima jer pruža visokokvalitetne usluge ali i još bolju reputaciju među frilenserima jer nudi dobro plaćene honorarne poslove.

4. Toptal

Toptal je ekskluzivna mreža koja okuplja vrhunske dizajnere, finansijske stručnjake, programere i frilensere iz mnogih drugih oblasti. Poznato je da se usluge ovde dobro plaćaju, i to mnogo bolje nego na drugim konkurentnim tržištima. Međutim, njihova procedura odabira članova je rigoroznija jer klijenti prihvataju samo oko 3% vrhunskih programera, tako da nije tako jednostavno postati de ove zajednice i odmah pokrenuti projekte. S druge strane, ovako strog proces selekcije ukazuje na to da se radi o tržištu koje nudi isključivo visokokvalifikovane talente.

5. 99designs

Ova veb-lokacija povezuje sve vrste veb i grafičkih dizajnera sa klijentima širom sveta. Klijenti kojima su potrebni vrhunski talenti na početku daju frilenserima manje poslove i plaćaju pružene usluge tek nakon uspešno obavljenog posla. Platforma je tako organizovana da vaš rad pregledaju drugi i ocenjuju ga, tako da možete biti rangirani kao dizajner − početnik, dizajner srednjeg nivoa ili vrhunski dizajner. Kao kad igrate igricu, što ste na višem nivou, više novca osvajate.

Bilo da se radi o dizajniranju logotipa ili knjiga, pridružite se platformi 99design odmah ako imate veštine za bilo koju vrstu dizajnerskog posla.

Zaključak

Pandemija izazvana koronavirusom je iz osnova promenila način poslovanja i primorava organizacije da preispituju dosadašnje načine rada, a poslovne politike koje definišu rad od kuće su postale uobičajena poslovna praksa. Ako ništa drugo, ovaj sadašnji trend rada na daljinu će vremenom umesto nečeg nametnutog postati poželjni ili izabrani način rada za mnoge zaposlene širom sveta.

Za frilensere širom sveta, trenutna situacija predstavlja zlatnu priliku ne samo za dodatnu zaradu, već i za stvaranje održivog načina života i širenja njihovih veština na nova tržišta.

Richard Clayton

Richard is the Head of Content at Payoneer. An accomplished marketing manager, Richard is passionate about thinking creatively to communicate effectively.