• Share on Facebook
  • Tweet This Post
  • Share on LinkedIn

Serija intervjua sa stručnjacima: Bojan Stefanović (zvani Logoholik) o razvoju svoje karijere dizajnera

Richard ClaytonRichard Clayton
April 26, 2022

Ovaj intervju je samo jedan iz Payoneer serije intervjua sa stručnjacima. Pogledajte naše prethodne intervjue u kojima su učestvovali Hazel Bernadet Gapuz (Hazel Bernadette Gapuz) iz kompanije Blogapalooza, Vipin Najar (Vipin Nayar) iz kompanije Acodez, Tamal Anvar (Tamal Anwar) iz kompanije Blogkori, Alvin Aguire (Alwin Aguirre) vlasnik bloga The City Roamer i Marv de Leon (Marv de Leon) osnivač zajednice frilensera na Filipinima, Freelance Blend.

______________________

Bojan Stefanović (zvani Logoholik) je grafički dizajner iz Beograda (Srbija) koji ima više od 10 godina iskustva u izradi logotipa i kreiranju identiteta brenda. Bojan je osnivač agencije Logoholik Studio, otac je dvoje dece i samozvani „apsolutni optimista”.

Zašto ste odlučili da postanete dizajner? Šta vas je inspirisalo?

Možda će da zvuči kao kliše, ali, kao dete sam stalno crtao i bavio se slovima i kaligrafijom (doduše, na elementarnom nivou u to doba). Sećam se da sam u školi imao dobre ocene samo zbog toga što sam umeo lepo da ilustrujem ono što smo učili.

Kasnije sam radio kao pripravnik u štampariji, jer sam želeo da naučim tehnike pripreme za štampu, a kasnije sam počeo da se bavim grafičkim dizajnom. Pošto sam počeo da radim sa 16 godina, krenuo sam, verovatno, težim putem. Umesto klasičnog obrazovanja, karijeru grafičkog dizajnera gradio sam radeći u mnogim dizajnerskim studijima i reklamnim agencijama, počev od poslova pripreme za štampu, preko mesta mlađeg pa višeg dizajnera i na kraju sam postao umetnički direktor. Pre deset godina odlučio sam da počnem da radim kao frilenser i fokusirao sam se isključivo na razvoj identiteta brenda.

Kako se započinje ovaj posao?

Kada sam ja počinjao, kao ambiciozni mladi dizajner imao sam sreću što je grafički dizajn u to vreme bio relativno nova disciplina. Tržište nije bilo zasićeno i ako ste vredno radili, uspostavili poslovne veze i kontakte (van mreže) i fokusirali se na svoj posao, mogli ste da uspete. Glavni nedostatak je bio nepostojanje pravog tržišta u mojoj (prilično maloj) zemlji. Zato je danas toliko važno što možete da radite preko interneta i imate pristup globalnom tržištu. Sada je neuporedivo lakše pronaći klijente i posao nego u vreme kada sam ja počinjao. U ovom segmentu tržišta je danas mnogo veća „gužva”. Morate da iskoristite sva sredstva koja su vam na raspolaganju (npr. da redovno posećujete veb-sajtove kao što su www.dribbble.comwww.behance.com ili www.logopond.com) da biste prikazali svoj (dobar) rad i da bi vas novi klijenti upoznali i znali da uopšte postojite. Na internetu ima nekoliko veoma dobrih kurseva koje organizuju zaista dobri umetnici, a na veb-sajtu http://www.underconsideration.com/brandnew/ možete pronaći veoma korisne informacije i znanja o načinu kreiranja novih identiteta. Ako ste u prilici, obavezno posetite i konferenciju koju organizuju.

Šta vam je bio najveći profesionalni izazov u ranoj karijeri? Šta vam je danas najveći izazov?

Kada sam počinjao, najveći izazov je bio naći dovoljno vremena za pronalaženje novih klijenata, održavanje prisustva na internetu, praćenje trendova u dizajnu i stvaranje sopstvenog brenda (ili, preciznije, uspostavljanje ravnoteže između svih ovih stvari).

Danas? Danas je najveći izazov odvojiti slobodno vreme koje ću provesti sa suprugom i decom.

Najveći izazov za početnike u današnje vreme jeste činjenica da je teško biti zapažen. Kako se istaći u moru prosečnih dizajnera? Ono što se u praksi dobro pokazalo je izrada projekata (neplaćenih) za izmišljene ili stvarne poznate kompanije u kojima možete da izrazite svoju viziju o nadogradnji njihovog identiteta, a zatim daovo je presudnopredstavite to na lep način, recimo na platformi www.behance.net. Tako ćete privući mnogo više pažnje i klijenti će moći da vide i vaše ostale projekte, a privući ćete i ozbiljnu klijentelu.

Da li je, po Vašem mišljenju, važno učestvovati na profesionalnim takmičenjima kako bi se privukli potencijalni klijenti?

Što se tiče profesionalnih takmičenja, mogu vam reći iz sopstvenog iskustva da se isplati kada se vaši radovi objave na internetu ili štampaju u priznatim publikacijama (a ponekad i zaradite). U poslednjih deset godina moji radovi su objavljeni u brojnim publikacijama, uključujući LogoloungeTaschen Logo designLogoliciousLogonest, a nominovani su i za međunarodnu nagradu za dizajn logotipa Hiiibrand 2010. itd. Moj savet svim dizajnerima je da prate takmičenja iz svojih oblasti i da učestvuju na njima. Tako će, između ostalog, da obogate svoj CV i portfolio, privući će ozbiljnije klijente i potvrdiće se u ovoj branši. Što se tiče besplatnih takmičenja, mogu se oprobati na platformama http://logopond.com i http://behance.net, dok je platforma http://logolounge.com najbolja opcija za plaćena takmičenja.

Na koje još načine razvijate svoje poslovanje na međunarodnom tržištu?

Trudim se da svakodnevno objavim novi rad, iako to zahteva dosta vremena. Osim specijalizovanih društvenih mreža za dizajn koje sam već pomenuo, koristim Facebook, Instagram i Twitter na sličan način sa jednim određenim ciljem: da svoj rad neprekidno prikazujem potencijalnim klijentima. Računica je jednostavna: na internetu sam, objavim novi rad, dobijem posao. U suprotnom, posla nema.

Ponekad je teško pronaći motivaciju i objaviti nešto novo svakoga dana. U redu je ako napravite pauzu, ne treba previše objavljivati na internetu jer ne želite da budete dosadni ili napadni. Ja, lično, volim kada ljudi lajkuju moje radove, to mi je najveća motivacija.

Pored interneta, koji su najefikasniji načini za pronalaženje novih klijenata?

Ne računajući prisustvo na internetu, mislim da se putem lokalnih konferencija može privući veliki broj klijenata. Pouka: izađite iz zone komfora, idite na sastanke, konferencije, budite proaktivni.

Kako obezbeđujete kvalitet dizajna? I kako ubediti klijente da je vaš dizajn vrhunski?

Svaki dizajnerski projekat se sastoji od nekoliko osnovnih koraka: istraživanje, razmišljanje o rešenjima, skiciranje, rendering, tj. stvaranje kompjuterski generisanih slika, a pre same prezentacije je uvek dobro organizovati internu diskusiju sa „pitanjima i odgovorima” (bilo sa kolegama ili prijateljima, van mreže i na mreži).

Proces ubeđivanja klijenata zavisi od brojnih faktora, ali najvažnije je vaše iskustvo jer ono dosta pomaže. Najbolji deo karijere svakog dizajnera je kada im se klijenti obraćaju za rešenje, a ne angažuju ih samo da pomeraju miš levo-desno.

Po Vašem mišljenju, koji dizajneri će biti uspešni u narednih 5 godina?

Oni koji poseduju napredne profesionalne veštine, kreativnost i strast. Oni će opstati na tržištu. Ako se samo povremeno bavite dizajnom ili ne ulažete u svoje obrazovanje (i to ne samo u ono formalno, a to možete uraditi i sami preko kurseva na internetu), budite sigurni da će vam veštačka inteligencija preuzeti posao. To se već događa…

Mlađim dizajnerima preporučujem da pronađu iskusnog mentora iz njihove niše. Uz to, treba stalno učiti i držati korak sa trendovima, ne samo da biste ih kopirali, već i da biste iz njih izvukli ono što je najbolje.

Na koji način vas klijenti plaćaju? Koji načini plaćanja su za Vas najfunkcionalniji?

Kada sam započinjao karijeru, nijedan od glavnih procesora plaćanja nije nudio svoje usluge u Srbiji. Mogao sam da koristim samo bankovni transferšto se pokazalo dobrim rešenjem za lokalne klijenteali je bilo veoma sporo za dinamične projekte na internetu. Danas je sve mnogo lakše. Usluge kakve nudi kompanija Payoneer i slične platforme su dar s neba. Sve se odvija brzo i besprekorno.

I još jedan savet: insistirajte da vam kljenti plate unapred. Govorim iz sopstvenog iskustva, to bi danas trebalo da bude opšteprihvaćen standard. Ne želite da završite projekat praznh džepova… Što se tiče većih projekata, uvek sklopite ugovor i vaši klijenti (barem oni renomiraniji) će sigurno insistirati na tome.

Koje su najvažnije lekcije koje ste naučili tokom karijere?

Treba biti iskren prema samom sebi. Kada radite na nekom projektu, uvek se trudite da prevaziđete klijentova očekivanja. Jednog dana će se sve to isplatiti. Honorarni poslovi preko interneta nude brojne prednosti, ali tu nema mnogo mesta za greške… vaša reputacija na internetu je veoma krhka pa pokušajte da je očuvate, Google sve zna 🙂

Sadržaj dostavljen u ovom članu uključujući informacije u vezi sa naknadama, provizijama i drugim troškovima tačan je i validan samo od datuma kada je objavljen. Pored toga, promene u primenljivim regulativama, politikama, tržišnim uslovima ili drugim važnim faktorima mogu da utiču na tačnost pomenutih naknada i provizija i drugih povezanih detalja. Prema tome, dalje se pojašnjava da bilo koje informacije u vezi naknade, provizija i drugih troškova spada u promene i vaša je odgovornost da se postarate da ste pregledali većinu do datuma sadržaja koji je primenljiv za vas. Payoneer će ponuditi najviše ažurirane datume i tačne informacije u vezi sa naknadama i provizijama kao deo procesa registracije naloga. Registrovani klijenti mogu da pregledaju ovu informaciju putem svog naloga na mreži.

SUBSCRIBE to our newsletter

Thank you!