• Share on Facebook
  • Tweet This Post
  • Share on LinkedIn
freelance pricing

Kako krenuti sa određivanjem cena kao frilenser početnik

Richard ClaytonRichard Clayton
April 28, 2022

Sada kada ste odlučili da zakoračite u slobodan svet frilensinga, vreme je da odlučite kako želite da naplaćujete svoje usluge potencijalnim klijentima. Bez obzira da li ste programer softvera, grafički dizajner ili pisac sadržaja, svi frilenseri početnici imaju jedan zajednički izazov a to je znati kako odrediti cenu svojih usluga.
Veoma je važno da uspešno odredite cenu svog rada kada tek počinjete kao frilenser kao i da znate da postavite dobar cenovni model na samom početku.

Dakle, da li naplaćujete po satu ili projektu? U našem najnovijem video serijalu, ‘The Freelancer Lounge’, Jon Younger, autor Forbsovog bloga, Frilens revolucija, deli najbolje primere iz prakse kako da izračunate svoju frilens satnicu i koje početničke zamke da izbegavate.
Pogledajte celu epizodu niže!

Ovde ćemo navesti šta je, kao frilenser, potrebno da uradite pre nego što postavite svoj model određivanja cena. Takođe, predstavljamo vam i proces od 5 koraka za uspešno određivanje cena. Hajde da istražimo…

1. Upoznajte svoju konkurenciju

Današnje globalno frilens tržište čine milioni profesionalaca koji su u potrazi za poslom i zato je važno da shvatite da je konkurencija jaka. Možete propustiti neke prilike ukoliko naplaćujete previše ili, pak, možete izgubiti priliku da naplaćujete adekvatno ukoliko naplatite premalo. Ukoliko radite u oblasti u kojoj vlada velika tražnja, kao što su veštačka inteligencija, razvoj softvera ili poslovanje na cloud-u morate prilagoditi svoje cene. Bez obzira na vašu stručnost ili skup veština, imajte u vidu da se uvek takmičite sa još nekim, tako da vam istraživanje koliko je zapravo vaše tržište zahtevno i koliko vaše kolege naplaćuju može pomoći.

2. Definišite šta tačno naplaćujete

Neki frilenseri naplaćuju svoje usluge po satu, projektu ili ishodu, ali ne postoji jedan univerzalni pristup kada je strategija određivanja cena u pitanju. Na primer, ukoliko naplaćujete po projektu onda morate voditi računa o svim aspektima tog projekta kao što je dodatno vreme potrebno da se nešto koriguje. Ukoliko naplaćujete svoju uslugu po ishodu projekta, budite posebno oprezni u pogledu potrebnih sati angažovanja jer oni mogu imati pomeranja u terminima aktivnosti tokom trajanja projekta.
Kada uspostavljate model određivanja cena prema klijentima, podsetite se šta im obećavate i na šta se vi obavezujete. Hajde da pogledamo proces od 5 koraka koje bi zaista trebalo da razmotrite kada stavljate cenu na svoje usluge.

5 koraka za uspešno određivanje cena kao frilenser

Prvi korak: uradite domaći zadatak

Istražite šta vaše kolege naplaćuju kao i kako naplaćuju cenu svog rada. Kako da to uradite? Počnite sa svojom mrežom i kolegama, a možda čak možete da dobijete i povratne informacije i sugestije od postojećih klijenata.

Drugi korak: procenite šta naplaćujete

Bez obzira na to da li ste odlučili da naplaćujete po satu, projektu ili prema ishodu, uzmite u obzir sve dodatne elemente kao što su provizija, vreme koje je potrebno da završite zadatak kao i opremu koju ćete možda morati da iznajmite ili pozajmite da biste završili posao.

Treći korak: odredite svoju cenu

Nakon što ste doneli odluku, vreme je da odredite cenu svog rada. Preporučujemo vam da odredite svoje cene zajedno sa kontaktima koje dobro poznajete ili kojima verujete, kao što su kolege ili saradnici koji rade na istim frilens platformama kao i vi.

Četvrti korak: obratite pažnju na povratne informacije o cenama

Uvek ćete dobiti neku vrstu zadrške od strane potencijalnih klijenata pa čak i od postojećih. Saznajte preko vaše frilens mreže koje su cene realne za vašu oblast. Važno je da naplatite onoliko koliko mislite da je pošteno ali uzmite u obzir i domaći zadatak u kojem ste saznali šta radi vaša konkurencija, tako da izbegnete stalne pregovore.

Peti korak: ponovo razmislite o svojim iskustvima

Kao preduzetnik, jako je važno da izdvojite vreme da pregledate i analizirate svoja iskustva sa klijentima. Preporučuje se da svakih šest do dvanaest meseci, prođete kroz svoje dobitke, gubitke i povratne informacije koje ste dobili od klijenata i prilagodite se u skladu sa tim.

Uradite svoj domaći zadatak, procenite, odlučite i učite

Ukoliko primenite gore navedene savete, svoju strategiju cena ćete postaviti sa više samopouzdanja. Uradite potrebna istraživanja, analizirajte konkurenciju, donesite odluku na koji način želite da naplaćujete svoje frilens usluge i uvek prihvatajte povratnu informaciju od klijenta. Ako ste voljni da učite zanat i unapređujete način na koji vodite svoje frilens poslovanje, definitivno ćete ostvariti uspeh u ovoj industriji. Uzmite u obzir sledeće… vaše cene bi trebalo da vam omoguće da napredujete, ne samo da preživite!
Sada kada će vas klijenti plaćati, važno je da koristite rešenje za plaćanja koje vam može pomoći da brzo i sigurno primite svoja sredstva. Putem Payoneer-ove isplative platforme za plaćanja, možemo vam pomoći da, s` lakoćom, budete plaćeni od strane vodećih frilens tržišta i klijenata širom sveta a da se vi možete fokusirati na razvoj svog poslovanja.

Budite plaćeni od strane globalnih klijenata putem Payoneer-a.

Sadržaj dostavljen u ovom članu uključujući informacije u vezi sa naknadama, provizijama i drugim troškovima tačan je i validan samo od datuma kada je objavljen. Pored toga, promene u primenljivim regulativama, politikama, tržišnim uslovima ili drugim važnim faktorima mogu da utiču na tačnost pomenutih naknada i provizija i drugih povezanih detalja. Prema tome, dalje se pojašnjava da bilo koje informacije u vezi naknade, provizija i drugih troškova spada u promene i vaša je odgovornost da se postarate da ste pregledali većinu do datuma sadržaja koji je primenljiv za vas. Payoneer će ponuditi najviše ažurirane datume i tačne informacije u vezi sa naknadama i provizijama kao deo procesa registracije naloga. Registrovani klijenti mogu da pregledaju ovu informaciju putem svog naloga na mreži.

SUBSCRIBE to our newsletter

Thank you!