• Share on Facebook
  • Tweet This Post
  • Share on LinkedIn

Da li je vreme da pobegnemo iz velikih gradova?

Payoneer CommunityPayoneer Community
April 14, 2022

Napomena urednika: Ovo je intervju sa Nikolom Arežinom, izvršnim direktorom i osnivačem kompanije BeRGB Studio.
Ilustracije su preuzete sa onlajn vodiča online guide fruskac.net


Nikolu smo upoznali na Payoneer Forumu za preduzetnike i frilensere u organizaciji kompanije Payoneer u Beogradu (Srbija), na kome je govorio o sve većem broju uslužnih delatnosti na međunarodnom tržištu. Kada smo čuli kako Nikola živi, odmah nas je zaintrigirao i želeli smo da saznamo više o njemu. Tako smo zakazali ovaj intervju.

Nikola je grafički dizajner, preduzetnik, profesionalni govornik na konferencijama i zagovornik ruralnog načina života.

Šta volite u svojoj profesiji?

Oduvek sam voleo grafički dizajn, računare i elektroniku. Sećam se dana kada sam dobio prvi računar: tada sam zakoračio u jedan novi univerzum. Zaljubio sam se u sve što ima veze sa računarima i ubrzo sam upisao studije veb dizajna i programiranja.

Osnovao sam kompaniju BeRGB pre osam godina i ona je i dalje moja strast. Bavimo se dizajniranjem, brendiranjem i razvojem, a imamo klijente širom sveta. Vođenje sopstvenog biznisa mi daje jednu vrstu slobode, a to mi je najvažnije. Na primer, mogu da biram klijente i projekte na kojima ću raditi, što mi omogućava da se više usredsredim na kvalitet nego na kvantitet.

Sloboda mi omogućava da budem kreativan u poslu i da se osećam prijatno u ličnom životu.

Zašto ste odlučili da se iselite iz grada?

U jednom trenutku sam se osećao toliko iscrpljeno da sam morao da napustim posao i napravim pauzu da bih se odmorio. Odlazak na selo je bio odličan izbor. Mesec dana posle selidbe osećao sam se preporođeno.

Postoje najmanje tri razloga zašto se treba preseliti na selo: život je jeftiniji, jedete prirodnu hranu i, naravno, bliže ste prirodi, jer na selu zaista možete duboko da udahnete. Verujem, takođe, da nam priroda pomaže da budemo kreativniji.

Smatram da će veliki broj tzv. digitalnih nomada veoma brzo pobeći iz velikih gradova. Treba samo da saznaju više o ruralnom načinu života i shvate njegove prednosti.

Kako vas je selo inspirisalo?

Preselio sam se u selo pored Nacionalnog parka Fruška Gora. Počeo sam da istražujem planinu i otkrio sam bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Da bih zaštitio region, napravio sam veb-portal i pokrenuo nevladinu organizaciju sa ciljem podizanja svesti o problemima sa kojima se svakodnevno susrećemo.

Verujem da je važno očuvati prirodu i nasleđe naroda koji su živeli u Srbiji, uključujući Rimljane, Kelte, Avare i Austrougare.

Kako sada izgleda vaš dan? Ima li razlika u odnosu na nekadašnji život?

Trudim se da poštujem uobičajeno radno vreme, što znači da ne radim vikendom ili posle 9 sati uveče i ne zakazujem sastanke u ranim jutarnjim časovima. U osnovi, trudim se da efikasno radim dok sam u pokretu. Nema razlike između grada i sela. Kada upalim računar, jednostavno radim svoj posao.

Šta biste savetovali drugim IT stručnjacima koji bi voleli da se presele? Da li imate neki savet za IT entuzijaste o tome kako da olakšaju život na selu?

Ja sam odrastao na selu tako da znam kako da živim u skladu sa prirodom i, naravno, uvek mogu da pronađem korisne savete na internetu. Moj prijatelj ima baštu sa organskim voćem i povrćem i pokupio sam nekoliko trikova od njega. Njegova borba protiv korova i buba je zasta neverovatna. To je poput taktičkog rata. Mnogo sam naučio od njega.

Nemam neke posebne savete za IT entuzijaste. Mislim da je najvažnije da budete spremni da okrenete novi list i da eksperimentišete. Napunite flašu vodom, stavite u nju listove nane i imaćete sopstvenu nanu u kancelariji. Kada sledeći put sedite sa kolegama i oni piju koka-kolu, vi možete da probate svežu vodu od nane.

Kojih pogodnosti i prednosti gradskog života vam je bilo najteže da se odreknete?

Srećom, Srbija nije velika i ovde je sve blizu ako imate auto. Zapravo, kada se preselite van grada, ne gubite ništa. Pored toga, postoje brojne alatke koje mi omogućavaju da upravljam kompanijom preko interneta. Na primer, Payoneer mi omogućava da svim svojim uplatama i isplatama upravljam direktno sa laptop računara, bez obzira gde se nalazim.

Morate sami da donesete odluku da se preselite, to nije nešto što drugi mogu da učine umesto vas, ali meni se čini da sam od preseljenja imao samo koristi. Takođe, nisam prekinuo sve veze sa gradom. I dalje izvesno vreme provodim u gradu. Na kraju krajeva, važno je uspostaviti ravnotežu!

Oni koji žele da vide kako izgleda život na selu ne moraju odmah da se izlažu velikim rizicima i da ulažu ogromna sredstva. Za početak, mogu da provedu vikend ili nekoliko dana van grada, da osete ukus jednostavne hrane i uživaju u tišini i harmoniji. Ko zna? Možda je to upravo ono što vam treba.

Sadržaj dostavljen u ovom članu uključujući informacije u vezi sa naknadama, provizijama i drugim troškovima tačan je i validan samo od datuma kada je objavljen. Pored toga, promene u primenljivim regulativama, politikama, tržišnim uslovima ili drugim važnim faktorima mogu da utiču na tačnost pomenutih naknada i provizija i drugih povezanih detalja. Prema tome, dalje se pojašnjava da bilo koje informacije u vezi naknade, provizija i drugih troškova spada u promene i vaša je odgovornost da se postarate da ste pregledali većinu do datuma sadržaja koji je primenljiv za vas. Payoneer će ponuditi najviše ažurirane datume i tačne informacije u vezi sa naknadama i provizijama kao deo procesa registracije naloga. Registrovani klijenti mogu da pregledaju ovu informaciju putem svog naloga na mreži.

SUBSCRIBE to our newsletter

Thank you!