• Share on Facebook
  • Tweet This Post
  • Share on LinkedIn
how to set up business in Dubai

Pokretanje biznisa u Dubaiju: Sve što je potrebno da znate

DanyalDanyal
March 3, 2023

Ne postoji ništa slično izgradnji sopstvenog biznisa od nule; u Dubaiju postoji mnogo mogućnosti za to. Grad je hab za preduzetnike iz celog sveta, i uz pravilno planiranje i pripremu, možete uspešno pokrenuti posao u Dubaiju.

Bilo da ste mladi preduzetnik spreman da raširi svoja krila ili dugogodišnji vlasnik biznisa koji želi da ponovi iskustvo, proces često može biti neodoljiv.

S obzirom na veliki broj stvari na koje treba misliti, od viza i dozvola pa do pronalaska odgovarajućeg poslovnog prostora, uopšte ne čudi da veliki broj ljudi izbegava otvaranje prodavnice u Dubaiju.

Hajde da budemo hrabri! Uz malo istraživanja i planiranja unapred, svako može da pokrene posao u Dubaiju. S obzirom na povoljno poslovno okruženje, ne postoji bolje mesto za to.

Nastavite da čitate naš vodič koji će vam pomoći da postavite posao u Dubaiju!

Zašto pokrenuti posao u Dubaiju?

Prvo pitanje koje morate postaviti dok formulišete svoj biznis plan je: koji su benefiti osnivanja kompanije u Dubaiju? Odgovor će biti ključan za vaš uspeh.

Dakle, koje su neke od prednosti poslovanja u Dubaiju?

  • Ne postoji porez na lični dohodak ili porez na dobit preduzeća
  • Dubai je centralno lociran i lako su dostupna tržišta Afrike, Srednjeg istoka i Azije
  • Infrastruktura u Dubaiju je prve klase i uključuje moderan aerodrom, luku i puteve
  • Troškovi života su relativno niski u poređenju sa drugim većim gradovima
  • Engleski jezik je veoma zastupljen u Dubaiju

Sada kada ste posvećeni osnivanju kompanije u Dubaiju, hajde da vam pomognemo da odredite prirodu poslovanja.

Definisanje novog biznisa u Dubaiju

Koliko god želeli da se pokrenete (razumemo, ovo je veoma uzbudljiva stvar!), postoje stvari u vezi sa pokretanjem novog posla o kojima morate da odlučite i da date odgovore kako biste postigli uspeh.

Evo nekoliko pitanja koje će vam pomoći da uspete u svojim nastojanjima.

Čime planirate da se bavite?

Morate biti jasni u vezi sa proizvodima ili uslugama koje želite da ponudite i još jasnije komunicirati koji je to problem koji će vaša poslovna ideja rešiti. Da li ćete biti klasičan biznis “od cigle i maltera” ili želite da razvijete i snažno prisustvo u e-trgovini?

business plan

Ko je vaša ciljna grupa?

Ne možete svima biti sve, tako da se fokusirajte na određeno ciljno tržište. Kada znate koja je vaša ciljna grupa moći ćete da odredite šta ona želi i kako najbolje da dođete do klijenata umesto da gubite mnogo vremena i novca pokušavajući da doprete do svih.

Na koji način se vaš biznis razlikuje od konkurencije?

Da biste uspeli u bilo kojoj industriji, potrebno je da ponudite nešto što vaši klijenti žele a što konkurencija nema. Ovo može biti jedinstveni proizvod ili usluga, konkurentna cena ili bilo šta drugo što će pokrenuti nekoga da izabere vaš biznis umesto nekog drugog.

Ukoliko ne možete da smislite ništa što bi vaš biznis izdvojilo od konkurencije, onda je vreme da se vratite na početak.

Napravite plan za pokretanje biznisa u Dubaiju i držite ga se

Sada kada znate koji proizvod ili uslugu želite da prodate i publiku kojoj prodajete, sledeći korak je kreiranje biznis plana. Ovaj dokument opisuje vaše poslovne ciljeve, strategije i na koji način planirate da zaradite novac.

Ne postoji univerzalni šablon za biznis plan ali nekoliko ključnih komponenti bi trebalo da bude uključeno i mi ćemo ih razložiti za vas.

Kratak opis

Ovo je pregled vašeg poslovanja, ukljčujući izjavu o misiji i vašim proizvodima ili uslugama. Trebalo da navedete ciljno tržište i šta je to što vaš biznis u Dubaiju čini jedinstevnim.

Profil kompanije

Zamislite ovo kao snimak vaše kompanije koji bi trebalo da uključi njenu istoriju (ukoliko je ima), imena aktuelnih rukovodilaca i upravnog odbora vaše kompanije u Dubaiju.

Pravna forma vaše kompanije u Dubaiju

Koji ćete oblik poslovanja imati u Dubaiju? Da li ćete biti preduzetnik, u partnerstvu ili kompanija?

  • Preduzetnik: Ako ste jedini vlasnik biznisa, onda ste samostalni preduzetnik. Sa ovom jednostavnom poslovnom strukturom, u potpunosti kontrolišete svoje poslovanje i dobijate sav profit. Najveća mana je što vi snosite svu odgovornost i rizik ako nešto krene naopako.
  • Komadintno društvo: Ovo je vrsta partnerstva koje ima najmanje dva člana od kojih samo jedno lice odgovara neogrančeno za obaveze i dugovanja društva, dok ostali partneri imaju ograničenu odgovornost do visine ugovorenog uloga.
  • Ortačko društvo: U ortačkom drustvu, svako lice je neograničeno solidarno i samostalno odgovorno za obaveze društva. Ova vrsta poslovne strukture se često koristi kada ima dva ili više vlasnika, kao što su poslovna partnerstva muža i žene.
  • Društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO): Ovo društvo je vrsta partnerstva u kojoj je odgovornost svakog člana ograničena do visine ulaganja u kompaniju. Ovo je najčešći oblik za male biznise u Dubaiju.

 

Products and Services

Vaši proizvodi i usluge

Važno je da detaljno opišete svoje proizvode i usluge jer će to potencijalni kupci gledati kada budu odlučivali da li će poslovati sa vama. Dodatno, uključite sve jedinstvene prodajne tačke (UPS) koje vaš biznis odvajaju od konkurencije.

Analiza tržišta

Istražite i opišite ciljno tržište, uključujući svaku bolnu tačku koju vaš proizvod ili usluga dodiruje, jer dobra analiza tržišta može napraviti razliku između uspešnog i neuspešnog poslovanja.

Kada započinjete novi posao u Dubaiju, važno je da razumete uslove na lokalnom tržištu i šta potencijali kupci žele. Najbolji način da razumete tržište jeste da razgovarate sa ljudima koji već posluju i da ih pitate o njihovim iskustvima i šta po njihovom mišljenu utiče na uspeh biznisa u Dubaiju.

Ukoliko započinjete online biznis kao što je blog ili međunarodna e-trgovina, važno je da istražite međunarodna tržišta, da iskoristite najbolje prilike u svojoj oblasti i pripremite se za uspeh.

Konkurencija

Dobro upoznajte svoju konkurenciju – raspitajte se ko su vaši glavni konkurenti, otkrijte njihove snage i slabosti i osmislite na koji način ćete se pozicionirati na tržištu.

Ne postoji univerzalan odgovor na ovo, jer će konkurencija zavisiti od vaše industrije.

Neki, pak, opšti saveti kako da sprovedete analizu konkurencije uključuju:

  • Istražite svoju konkurenciju online i vidite šta rade dobro a gde bi mogli da se poboljšaju.
  • Probajte da stupite u kontakt sa njihovim klijentima i saznate šta im se dopada a šta ne kod njihovih proizvoda. Ovo će vam pomoći da poboljštate proizvod i učinite ga privlačnijim za tržište.
  • Upoznajte ciljnu publiku i oko nje izgradite svoju marketinšku strategiju. Fokusirajte se na ono što oni žele i što im je potrebno i u skladu sa tim osmislite svoju poruku.
  • Budite u toku sa najnovijim trendovima u industriji i sa opštom poslovnom klimom u Dubaiju. Ovo će vam pomoći da donosite odluke o poslovnom pravcu i potencijalu za rast biznisa koje zasnovane na informacijama i činjenicama a ne vašim osećajima.

Menadžment tim i organizaciona struktura

Svaki dobar biznis plan treba da pokaže ko rukovodi poslom i hijerarhiju u kojoj će raditi. Važno je da to uradite zato što:

  • treba da pokažete da imate menadžment tim koji može da iznese vaš biznis plan
  • morate povući linije odgovornosti u vašoj organizaciji
  • će to pomoći u privlačenju investitora i partnera

Finansijske projekcije

Sledeće na listi kada pravite sveoobuhvatni biznis plan jeste iznošenje finansijskih projekcija za sledećih tri do pet godina. Počnite tako što ćete proceniti visinu početnog kapitala koji vam je potreban.

Ovaj proces bi trebalo da uključuje novac koji vam je potreban da pokrenete posao ali i sva dodatna sredstva koja vam mogu biti potrebna da održite posao dok ne postane profitabilan. Kada imate dobru predstavu o vašim početnim troškovima, možete početi da tražite opcije za finansiranje.

Koja je lokacija za vaše poslovanje u Dubaiju?

Sledeće pitanje koje je potrebno da rešite u svom biznis planu je mesto gde ćete prodavati svoje proizvode ili usluge. Lokacija, lokacija, lokacija! Vaš novi posao u Dubaiju se mora nalaziti na pravom mestu.

Postoji mnogo faktora koje bi trebalo uzeti u obzir kada odlučujete o lokaciji za vaše poslovanje među kojima su prometnost, pristup javnom prevozu i parkingu, konkurencija i vidljivost.

Još jedna važna odluka koju morate doneti jeste da li ćete raditi u slobodnoj zoni, što vam donosi mnoga poreska oslobođenja ali i određena organičenja, ili na kopnu, sa manje olakšica ali i manje ograničenja u pogledu načina rada.

Sistemi i procesi

Nakon što ste u svom biznis planu definisali šta ćete raditi i gde, ostaje da objasnite kako ćete to raditi. Drugim rečima, koje sisteme i procese ćete koristiti za:

  • Istraživanje tržišta i analizu ciljne publike
  • Razvoj proizvoda
  • Ručnu ili mašinsku proizvodnju, ukoliko postoji
  • Marketing i oglašavanje
  • Prodaju
  • Korisnički servis

Pobrinite se da su ovi procesi spremni pre nego što počnete da prodajete; dugoročno će vam se isplatiti.

Vodite računa o svakom detalju

Kada je biznis plan gotov, ostaje još nekoliko koraka do cilja. Da biste osnovali kompaniju u Dubaiju, potrebno vam je nekoliko licenci i registracija:

Poslovna licenca

Za rad u Dubaiju vam je neophodna poslovna licenca. Vrsta kompanije koju želite da osnujete će odrediti vrstu licence koja vam je potrebna.

  • Komercijalna licenca. U Dubaiju, sve kompanije moraju imati ovu licencu da bi poslovale legalno. Vrsta dozvole zavisi od prirode vašeg posla; dostupno je više od 50 različitih licenci tako da je važno da se konsultujete sa profesionalcem pre nego što se prijavite.
  • Industrijska licenca.Industrijska licenca je potrebna ako vaša kompanija obavlja bilo kakvu industrijsku ili komercijalnu aktivnost a niste registrovani kao preduzetnik.
  • Trgovinska licenca. Da biste mogli da poslujete u Dubaiju potrebna vam je ova dozvola ali prvo morate registrovati svoju kompaniju u Odeljenju za ekonomski razvoj (DED) da biste je dobili. Potrebno je da dostavite naziv kompanije, vrstu biznisa, izabranu lokaciju i druga tražena dokumenta.
  • Radna viza. Da biste dobili svoju radnu vizu prvo se morate prijaviti Generalnom direktoratu za boravak i poslove sa strancima (GDRFA). Generalni direktorat će vam potom izdati dozvolu da živite i radite u Dubaiju.
  • Boravišna viza. Ključni korak za započinjanje bilo kakavog biznisa u Dubaiju jeste da se osigurate da vi kao vlasnik ili menadžer imate boravišnu vizu. Za ovu vizu se možete prijaviti u GDRFA, koji smo gore spomenuli, a vrsta vize koja će vam biti potrebna zavisi od vaše nacionalnosti i prirode poslovanja.
  • Registrujte se za PDV. Osim u slučaju da je vaša kompanija izuzeta, morate ući u sistem PDV-a kada premašite godišnji promet od AED 375,000.
  • Registrujte se u Privrednoj komori.Sve kompanije koje posluju u Dubaiju moraju biti registrovane u Privrednoj komori (DCCI). Registracija iznosi AED 310 za one koji se prvi put prijavljuju.

Iako lista dozvola i registracija koje su potrebne da osnujete kompaniju u Dubaiju deluje beskonačno, većina ovih zadataka se može obaviti online preko Odeljenja za ekonomski razvoj Dubaija ili lično u njihovim kancelarijama.

Potražite pomoć oko pokretanja biznisa u Dubaiju

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da formulišete plan za pokretanje biznisa u Dubaiju. Iako proces može delovati zastrašujuće, postoje organizacije koje se bave isključivo ovim procesom.

Ako razmišljate o započinjanju posla u Dubaiju ili želite da svoj trenutni posao proširite na Dubai, Virtuzone je savršen partner za to. Oni će vam pomoći u svemu, od odabira lokacije do dobijanja vize i radne dozvole.

Virtuzone ima tim iskusnih profesionalaca koji će vam sa zadovoljstvom pomoći. Dakle, šta čekate? Kontaktirajte Virtuzone već danas i krenite na svoj put ka uspehu u Dubaiju!

Damian - Author

Biografija autora

Damian, poznatiji kao Damo, je preduzetnik i marketinški veteran sa karijerom koja traje 17+ godina i devet startapa na tri kontinenta. Od agencija za oglašavanje u Dubaiju do platformi za prikupljanje sredstava u Gani, Damo je stekao iskustvo širom sveta koje sada deli sa nama na https://damobrennan.com/.

 

Sadržaj dostavljen u ovom članu uključujući informacije u vezi sa naknadama, provizijama i drugim troškovima tačan je i validan samo od datuma kada je objavljen. Pored toga, promene u primenljivim regulativama, politikama, tržišnim uslovima ili drugim važnim faktorima mogu da utiču na tačnost pomenutih naknada i provizija i drugih povezanih detalja. Prema tome, dalje se pojašnjava da bilo koje informacije u vezi naknade, provizija i drugih troškova spada u promene i vaša je odgovornost da se postarate da ste pregledali većinu do datuma sadržaja koji je primenljiv za vas. Payoneer će ponuditi najviše ažurirane datume i tačne informacije u vezi sa naknadama i provizijama kao deo procesa registracije naloga. Registrovani klijenti mogu da pregledaju ovu informaciju putem svog naloga na mreži.

SUBSCRIBE to our newsletter

Thank you!