• Share on Facebook
  • Tweet This Post
  • Share on LinkedIn
shopping trends 2023

9 najvažnijih trendova u e-trgovini za 2023

Richard ClaytonRichard Clayton
December 14, 2022

E-trgovina je naglo porasla u poslednje 3 godine, na prvom mestu zahvaljujući pandemiji virusa COVID-19 koja je naterala milione potrošača da kupuju online. Svi očekuju da se popularnost e-trgovine nastavi uz prognozu da će online maloprodaja širom sveta porasti sa sadašnjih $5 biliona na više od $8 biliona do 2026. godine.

Nije iznenađujuće da je broj e-trgovaca i malih digitalnih biznisa takođe porastao. Mnogi digitalni biznisi uživaju u pozivitnom rastu, iako ne postoji garancija da će svako online poslovanje i uspeti. Očekivanja kupaca se stalno menjaju, pojavljuju se novi izazovi a konkurencija je uvek prisutna i pokušava da vas saplete.

Vlasnici digitalnih biznisa koji znaju šta mogu da očekuju u 2023. godini će se pozicionirati za uspeh. Kada znate koji trendovi pristižu, možete pripremiti svoje poslovanje, iskoristiti prednost nadolazećih prilika i smanjiti štetu od potencijalnih rizika. Iz tih razloga smo napravili listu sa 9 najvažnijih trendova u e-trgovini koje stručnjaci predviđaju u 2023.

  1. Omnichannel pristup

Kupci u 2023. godini se ne osećaju ograničeno jednim uređajem ili kanalom. Oni žele da istražuju proizvode, upoređuju cene i jednostavno izvrše kupovinu na više kanala prelazeći sa uređaja na uređaj i bez lutanja na putu kupovine.

Drugi kanali uključuju “kupi online plati u prodavnici” (BOPIS) strategiju kao i iskustva u prodavnicama kao što je Apple u kojima potrošači isprobavaju Apple proizvode ali poručuju online za kućnu dostavu. Glasovna kupovina i glasovna pretraga takođe beleže rast, naročito za kućne potrepštine, namirnice i jeftiniju elektroniku.

  1. Trgovina preko društvenih mreža je u porastu

Društvene mreže su sve popularnije za otkrivanje novih proizvoda i obavljanje kupovine, zahvaljujući funkcijama kao što je Shoppable Instagram. Predviđa se da će prodaja preko društvenih mreža porasti sa $992 milijarde u 2022. na $2.9 biliona do 2026. Generacija Z češće koristi TikTok nego Google kada pretražuje preporuke proizvoda, a 48% ljudi bi kupovalo proizvode direktno sa TikTok-a.

  1. Korisnički servis mora da ispuni nove standarne 

Vaši klijenti žele brze odgovore na upite, i to putem njima poznatih kanala kao što su WhatsApp, Instagram i Facebook Messenger. Sve veći broj e-trgovina instalira chatbot-ove da bi pružili što kvalitetniju korisničku podršku 24/7.

Klijenti traže i fleksibilne povrate a 67% kupaca kaže da proverava politiku povrata robe pre kupovine. Apsolutna vidljivost porudžbine je takođe veoma važna. Oni žele da prate svoj paket i primaju informacije o njegovom kretanju i datumu dospeća – podrazumeva se da mora da stigne na vreme.

  1. Proširena stvarnost dolazi u e-trgovinu

Mnogi online kupci žele više sigurnosti da će im se proizvod svideti kada stigne. Pametni brendovi kao što su Kipling, Warby Parker’s, Zappo’s i Sephora usvajaju proširenu stvarnost i kreiraju dublje interkacije koje omogućavaju ljudima da “probaju” odeću, naočare ili šminku pre nego što ih poruče. IKEA čak ima aplikaciju u kojoj možete videti kako bi izabrani nameštaj izgledao u vašem domu.

  1. Načini plaćanja su sve brojniji

Današnji kupci žele da mogu brzo i jednostavno da plate sa bilo kog uređaja, koristeći digitalne novčanike kao što su Apple Pay i Google Pay, a često čak i kriptovalute. E-trgovci moraju biti spremni da prihvate niz načina plaćanja uključujući i fleksibline “kupi sada plati kasnije” (BNPL) opcije kao što je Klarna.

Istovremeno, moraju uveriti kupce da su njihova plaćanja zaštićena od hakera. Srećom, Payoneer-ovo rešenje za prihvatanje plaćanja, Payoneer Checkout, pruža sigurna, brza i jednostavna plaćanja na mnogo različitih načina.

  1. Održivost je na listi za kupovinu

U 2023., potrošači su daleko spremniji da plate više za ekološke proizvode i da tragaju za brendovima sa kojima dele vrednosti. Kupci će takođe tražiti biznise koji prodaju održive ili proizvode dobijene fer trgovinom, obezbeđuju zeleno i/ili minimalno pakovanje, nude održive opcije isporuke i/ili im olakšavaju recikliranje ili dopunu artikala.

  1. Kupci tragaju za second-hand prodavnicama

Postoji rastući trend među kupcima da traže prodavnice polovne i korišćene robe, delom zbog interesovanja za održivost a delom jer rastuća inflacija gura potrošače da pronađu načine da sačuvaju novac.

E-trgovine korišćenih stvari su posebno jake u kategorijama kao što su odeća, knjige, cipele, tašne i torbe. Mnogi potrošači odlaze pravo na second-hand platforme kao što su ThredUp, eBay, PoshMark i Alibris da tragaju za povoljnim ponudama korišćenih stvari.

  1. Personalizacija

E-trgovine su možda preuzele prodavnice “od cigle i maltera”, ali kupci i dalje vole da dobijaju preporuke od prodavaca koji poznaju njihov ukus, veličinu i navike u kupovini. Oni žele isto iskustvo i online, sa personalizovanim predlozima za kupovinu, promocijama i “osobljem” koje im se obraća imenom i razume njihov ukus.

  1. Kupovina u pokretu

Poslednja, ali ne i najmanje važna, je kupovina putem moblinog uređaja koja dobija sve veću popularnost. Ovo nije novi trend ali se u 2023. očekuje porast veći nego ikada ranije.  Predviđa se da će globalna maloprodaja putem mobilnih uređaja dostići cifru od $4.5 biliona, što je  69.9% ukupne maloprodaje putem e-trgovine.

Zbog ovoga je od vitalnog značaja da se online prodavnice dizajniraju prvenstveno za upotrebu na mobilnim uređajima a ne samo da budu kompatibilne sa njima. Takođe, e-trgovine bi trebalo da usvoje opcije za plaćanja u pokretu kao što su Apple Pay ili Google Pay.

Izvrsnost e-trgovine je uvek u trendu

Kakvi god trendovi budu, Payoneer je tu da vam svojim rešenjima za plaćanje pomogne da na najbolji mogući način iskoristite tržište e-trgovine i obezbedite rast biznisa. Vlasnici malih digitalnih biznisa koji imaju na umu trendove kao što su omnichannel pristup, personalizacija, održivost, društveno odgovorna trgovina i izvrsnost u korisničkom servisu mogu se radovati godini velikog prihoda u 2023.

Sadržaj dostavljen u ovom članu uključujući informacije u vezi sa naknadama, provizijama i drugim troškovima tačan je i validan samo od datuma kada je objavljen. Pored toga, promene u primenljivim regulativama, politikama, tržišnim uslovima ili drugim važnim faktorima mogu da utiču na tačnost pomenutih naknada i provizija i drugih povezanih detalja. Prema tome, dalje se pojašnjava da bilo koje informacije u vezi naknade, provizija i drugih troškova spada u promene i vaša je odgovornost da se postarate da ste pregledali većinu do datuma sadržaja koji je primenljiv za vas. Payoneer će ponuditi najviše ažurirane datume i tačne informacije u vezi sa naknadama i provizijama kao deo procesa registracije naloga. Registrovani klijenti mogu da pregledaju ovu informaciju putem svog naloga na mreži.

SUBSCRIBE to our newsletter

Thank you!